30 jaar geleden werd Ayrton Senna voor het eerst Formule 1-wereldkampioen voor McLaren. De gelijknamige autoproducent bouwt nog eenmaal een P1 GTR-supercar, in de kleuren van de charismatische topcoureur.  

Je hoeft er alleen nog de kettingrokende cowboy van de toenmalige sponsor bij te denken en je verwacht bijna dat wijlen Ayrton Senna in de rood-witte McLaren stapt om collega Formule 1-coureurs een poepie te laten ruiken... maar nee hoor, hier staat een gloednieuw gebouwde P1 GTR-supercar, een uniek exemplaar ontwikkeld door McLaren Special Operations (MSO) in opdracht van een verzamelaar.

Het is in 2019 dan ook 30 jaar geleden dat de Braziliaanse coureur Ayrton Senna voor het eerst wereldkampioen werd bij het McLaren-team. Het uiterlijk van de nieuwe P1 refereert zoveel als mogelijk aan de man achter het stuur. We zien onder meer Senna's racenummer 12, Braziliaanse vlaggen en het motto van de coureur 'Driven to Perfection'. Dat mag wat kosten, zo is MSO meer dan achthonderd uur bezig geweest om alleen al de lak met de hand aan te brengen. 

Het interieur heeft racestoelen uit de - toepasselijk vernoemde - opvolger van de P1, de McLaren Senna. Ook in de cabine komt de naam van de grote rijder meerdere malen terug. De motor is door speciale materialen omgeven, het 24 karaats gouden hitteschild springt het meest in het oog. De achtervleugel van de supercar is van het formaat als van de MP4/4 die Ayrton destijds reed. Samen met de aangepaste splitter voor en diffuser achter genereert de vleugel tot 800 kg aan 'downforce'. Ach, kon Senna 'em nog maar rijden...