Showroom

2018 is een recordjaar voor de occasionverkopen. Branchevereniging Bovag verwacht dat voor het eerst de grens van 2 miljoen verkochte auto’s doorbroken zal worden.

Tot en met november zijn er dit jaar al 1,84 miljoen occasions verhandeld. Dat aantal is 1 procent hoger dan in 2017. Dat 2018 een recordjaar wordt staat al vast en Bovag verwacht zelfs dat voor het eerst de grens van 2 miljoen verhandelde auto’s doorbroken zal worden. Vorig jaar bleef de teller net onder dat aantal steken, op 1.977.477 om precies te zijn.

Enkele belangrijke trends: steeds meer mensen kopen een occasion bij een autobedrijf (en niet bij een particulier), steeds meer occasions zijn uitgerust met een automatische versnellingsbak en het aandeel elektrische auto’s stijgt hard. Toch is dat laatste gegeven nog nauwelijks van invloed op de occasionmarkt, slechts 0,2 procent van alle verkochte occasions is volledig elektrisch aangedreven. De komende jaren zal dit aandeel echter snel verder stijgen.

Nog altijd is driekwart van alle auto’s voorzien van een benzinemotor. Het aandeel van verkochte tweedehands auto’s met een dieselmotor blijft stabiel op 16,6 procent. Hybridetechniek wordt steeds populairder, terwijl auto’s op LPG steeds minder worden verkocht.