Kia heeft in München de nieuwe Ceed onthuld. Wij waren erbij om de eerste indruk op te doen van dit belangrijke model.

Op een industrieterrein aan de rand van München heeft Kia de nieuwe Ceed onthuld! In een oude fabriekshal hal, ingesloten door kantoren van BMW, maken we kennis met de nieuwste generatie van de populaire hatchback. De Ceed dus, maar schrijf je dat niet met een apostrof? Niet meer, bij de nieuwe generatie is het gewoon Ceed. Wel zo duidelijk. Het nieuwe model is veel scherper getekend dan de uitgaande Cee'd (met apostrof). Hij ligt lekker op het netvlies, met name recht van voren smoelt de nieuwe Ceed lekker. 

We grijpen meteen de kans om achter het stuur te kruipen. Rijden kan nog niet, maar we krijgen wel een goede indruk van het dashboard. De kwaliteitsindruk is er weer op vooruit gegaan, zowel de gebruikte kunststoffen als de bouwkwaliteit zijn goed voor een auto in dit segment. Het scherm van het infotainmentsysteem is beschikbaar in drie formaten: 5, 7 en 8 inch. De stoelen zitten prima, de ruimte achterin is ook redelijk goed. Er is geen enorm verschil met de huidige generatie Cee’d, de buitenmaten zijn dan ook nagenoeg gelijk. Het nieuwe model is 2 centimeter breder en iets lager, de wielbasis en lengte zijn gelijk. De kofferbak meet met 395 liter iets meer dan voorheen.

Bij de presentatie in München maakt Kia meteen bekend welke motoren er leverbaar worden. Het benzine-aanbod omvat de bekende 1.0 T-GDI met 120 pk en de nieuwe 1.4 T-GDI, die de 1.6 GDI vervangt. Voor dieselrijders heeft Kia de vernieuwde 1.6 CRDi in de aanbieding. Die is, net als de 1.4 T-GDI, ook leverbaar met een automatische versnellingsbak.

Uiteraard is de nieuwe Ceed leverbaar met diverse nieuwe opties: een JBL audiosysteem, full-led-koplampen en semi-autonome rijfuncties. De Ceed kan op de snelweg zelfstandig binnen de rijstrook blijven door alle stuur-, acceleratie- en remacties zelf uit te voeren. Dat is nog allesbehalve gemeengoed in het compacte segment, dus Kia zet zichzelf hiermee goed op de kaart.

De nieuwe Ceed komt in de tweede helft van het jaar op de markt, de prijzen worden voor die tijd bekend gemaakt. Op de autosalon van Genève volgende maand wordt de stationwagonvariant gepresenteerd, die komt bijna tegelijk met de hatchback op de markt.