Ruim baan, er komt een nieuwe Ford Ranger aan! De Amerikaanse autobouwer heeft veel werk gestoken in nieuwe technologie, om zowel het rijden op de weg als op onverhard terrein te ondersteunen.

De deuren van de autoshow in Detroit zijn nog niet eens officieel geopend maar Ford kan niet langer wachten. Niet gek, want de nieuwe generatie Ranger debuteert er. De pick-up, die in thuisland Amerika tegen veel concurrenten op moet boksen, is ontworpen voor alle zware klussen. Of, zoals ze bij Ford zeggen: 'Built for tough'. 

Dat betekent veel staal, voor het frame en de bumpers, korte overhangen om over ongelijk terrein te rijden, plus een geïntegreerde trekhaak. Maar ook moderne technische snufjes. Met het FX4 Off-Road Package krijg je all-terrain banden, skid plates, extra trekcapaciteit, een off-road rij-modussysteem, Trail Control - de 'cruise control voor het terrein' en Dana AdvanTEK-assen met elektronische differentiëlen. 

Ook de cabine wordt voorzien van moderne hulpsystemen. We noemen een automatisch remsysteem om ongevallen te voorkomen, systemen om in de juiste rijbaan te blijven, sensoren voor het veilig keren en een dodehoek-monitorsysteem. Op de hoogste uitvoeringsniveaus komt de Ranger standaard met adaptieve cruise control en voetgangersdetectie. 

Ford Ranger 2018

Het 8 inch scherm van het Sync 3-systeem kan worden opgedeeld in verschillende frames, voor het simultaan gebruiken van meerdere functies. Het multimediasysteem biedt onder meer smartphone-uitwisseling, de mogelijkheid om tot tien apparaten via wifi te verbinden, plus een Bang & Olufsen-audiosysteem.

Uitvoeringen

De Ford Ranger zal worden aangeboden met tweewiel- en vierwielaandrijving, in de carrosserievormen SuperCab en SuperCrewCab (voor vijf personen), met een 'chroom' of 'sport' uiterlijk. De bekende 2,3 liter EcoBoost-motor wordt in de Ranger gekoppeld aan een 10-traps automaat. 

De productie van de Ford Ranger begint eind dit jaar. Eerst zal de Amerikaanse markt - waarvoor de pick-up specifiek is ontworpen - worden bediend. Wij verwachten de nieuwkomer niet voor volgend jaar op de Nederlandse markt.