Huidige Jaguar XJ

De aanstaande Jaguar XJ wordt anders dan de huidige. Volledig elektrisch aangedreven en met vijf deuren. Daarmee hoopt het Britse merk een betere verkooppositie te veroveren voor het vlaggenschip.

Nog dit jaar wordt de nieuwe generatie Jaguar XJ onthuld. Het heeft lang geduurd voordat duidelijk werd óf het topmodel een opvolger zou krijgen en zo ja, hoe dat er dan zou gaan uitzien. Inmiddels is hierover duidelijkheid, zo meldt het goed ingevoerde Britse tijdschrift Autocar

De vierdeurs coupéachtige sedan krijgt vijf deuren, en krijgt daarmee een body vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Audi A7 Sportback en Tesla Model S. De zware dieselmotoren worden ingewisseld voor een volledig elektrische aandrijflijn. Daarbij wordt gebruikgemaakt van techniek uit de SUV I-Pace, Jaguars eerste elektroauto. 

Het Jaguar Land Rover-concern ontwikkelt een nieuw aluminium platform waarop ook de tweelingbroer van de XJ zal komen te staan: een Land Rover die intern voorlopig 'Road Rover' genoemd wordt. Met de architectuur kunnen zowel elektrische als brandstof aangedreven modellen worden gebouwd, plus hybrides - hoewel nog niet duidelijk is of die laatste er komen.

De elektrische aandrijflijn is geschikt voor twee motoren en met All-Wheel Drive. Autocar noemt een bereik van ruim 480 km op een lading stroom, wat in de praktijk 350 tot 400 km betekent. Het chassis wordt zo ontworpen dat de XJ een sportief en luxueus model blijft. 

De grote sprong voorwaarts

Met de wijzigingen zou de Jaguar XJ (beter) moeten kunnen opboksen tegen de Duitse executivemodellen als de BMW 7 Serie en Mercedes-Benz S-Klasse - en tegelijk een concurrent worden van de Tesla Model S. De XJ gooide buiten het Verenigd Koninkrijk nooit erg hoge ogen. Met de opkomst van SUV's staat de verkoop van luxesedans ook nog eens onder druk; om over diesels maar niet te spreken. Jaguars antwoord is dat het de kat een grote sprong voorwaarts laat maken.

Jaguar wil de nieuwe XJ eind dit jaar onthullen, tijdens de 50e verjaardag (in september) van de eerste generatie XJ. Het topmodel komt in 2019 op de markt.