Al jaren wordt erover gesproken, al jaren wordt er getest. Nu is het moment daar. Het Nederlandse bedrijf Pal-V presenteert het productiemodel van de Pal-V Liberty, een vliegende auto.

Op de autosalon van Genève in maart kunnen we eindelijk kennis maken met de Pal-V Liberty. Het Nederlandse bedrijf liet eerder al prototypes zien van de vliegende auto, maar het definitieve ontwerp is nu klaar. De vliegende auto die Pal-V in Genève presenteert wordt vanaf 2019 geleverd aan klanten.

Met de Liberty mag je op de openbare weg en in het luchtruim in Europa en de V.S. Uiteraard heb je voor dat laatste wel een vliegbrevet nodig en mag je alleen opstijgen en landen op een vliegveld of landingstrip. Pal-V gaat ook vlieglessen aanbieden om kopers specifieke kennis op te laten doen met het autogyro-principe. De rotor van de Liberty wordt niet door een motor aangedreven, maar door bewegingswind.

De Liberty maakt gebruik van de techniek van een andere Nederlandse uitvinding, de Carver One. Deze driewielige auto 'hangt' in de bocht, waardoor probleem van het hoge zwaartepunt van de Pal-V deels wordt opgeheven.

De orderboeken zijn sinds begin vorig jaar al geopend. De Liberty kost 299.000 euro exclusief belastingen, als je nu bestelt dan moet je een aanbetaling doen. Pal-V start eerst met de productie van de luxe Pioneer Edition, die 499.000 euro kost.

Lees ook: Vliegende auto Pal-V vanaf nu te bestellen