Aston Martin mag de Vanquish dan hebben ingeruild voor de DBS Superleggera, de naam van het oude model keert waarschijnlijk terug. Het ziet ernaar uit dat het Britse merk dit gaat plakken op een geheel nieuw, hybride model met middenmotor.

De naam Vanquish kan terugkeren op een toekomstig Aston Martin-model. Dat suggereerde Marek Reichman, vicevoorzitter en creatief topman van het merk, deze week: "Zonder 'ja' te zeggen, klinkt dat plausibel voor een prachtige naam zoals Vanquish [overwinning - red.]." Marek deed de uitspraak tijdens de Duitse presentatie van de DBS Superleggera - inderdaad, het nieuwe model dat de uitgaande Vanquish vervangt. 

Het Britse merk voor sportwagens en Grand Tourers is bezig alle modellen te vernieuwen. De opvolger van de Vanquish is sterk verwant aan de DB11 en wordt wat lager in het gamma gepositioneerd dan het voormalig topmodel Vanquish; het draagt daarom voortaan de naam DBS Superleggera, inclusief de verwijzing naar mede-ontwerper Carrozzeria Touring Superleggera.

De vraag rijst dan op welk model de naam Vanquish terugkeert. De topman bevestigde dat het gaat om een van de zeven geplande modellen. Daaronder zitten de reeds onthulde DB11, de nieuwe Vantage en de DBS Superleggera, plus een SUV en twee elektrische Lagonda-modellen. Dan resteert nog slechts een mogelijkheid: het model met middenmotor dat tussen de reguliere Aston Martins en de supercar Valkyrie in komt te staan.

Het wordt de mooiste middenmotor-auto op de weg... met alles wat we van de Valkyrie hebben geleerd

Het middenmotor-model

Dat wordt de meest powervolle Aston Martin-sportwagen, maar toch krijgt het model geen V12-motor maar een V8 van Mercedes-Benz' tuner AMG. Daarnaast worden een of meer elektromotoren voorzien. Reichman hintte zelfs op een elektrische All-Wheel Drive aandrijving.

Het topmodel zou deels van dezelfde techniek profiteren als de Valkyrie, die samen met Formule 1-team Red Bull Racing wordt ontwikkeld. Zaken als een carbon monocoque met aluminium subframes en actieve aerodynamica zouden op de aanstaande Vanquish terug te vinden zijn. 

Deze nieuwe beloft wordt niet vóór 2020 verwacht. De middenmotor-Aston Martin wordt een concurrent van modellen als de Ferrari 488, McLaren 720S en Lamborghini Huracán. Laat maar komen, Vanquish of anders geheten.