Hier is de nieuwe BMW X5! De vierde generatie van de SUV is groter en luxer dan ooit en komt in november naar Nederland.

BMW was 20 jaar geleden een van de eerste merken met een grote, sportieve SUV. Vandaag onthult het merk alweer de vierde generatie van de X5. Het ontwerp is helemaal nieuw maar nog altijd herkenbaar. Een opvallende wijziging is dat de ‘nieren’ die de grille vormen flink zijn gegroeid en (daardoor?) samen zijn gesmolten. De koplampen kunnen optioneel met laserverlichting uitgerust worden, een optie die je kunt herkennen aan de blauwe accenten. Ook nieuw: de X5 is de eerste BMW die leverbaar is met 22 inch wielen.

De X5 groeit flink. In de lengte komt er ruim 3,5 centimeter bij maar opvallender nog, de auto is maar liefst 6,6 centimeter breder en meet nu ruim 2 meter. Zelfs in de hoogte zijn er, tegen de trend in, centimeters bijgekomen. De X5 is en blijft dus een echte SUV, wie een meer cross-over-achtig model wil kan voor de X6 kiezen. In de kofferbak is nu 645 liter laadruimte beschikbaar, met de achterbank omlaag zelfs 1.860 liter. Optioneel levert BMW een derde zitrij, die bereikbaar is door de reguliere achterbank elektrisch naar voren te klappen.

Meer luxe

In het interieur vind je niet alleen meer ruimte, maar vooral ook meer luxe. Nieuwe, fraaie afwerkingen zoals glazen details, de mooiste leersoorten en houten panelen bepalen de uitstraling binnenin de nieuwe X5. In plaats van traditionele tellers heeft de SUV een 12,3 in beeldscherm met allerlei nieuwe functies. Op de optielijst prijken fraaie extra’s, zoals een panoramadak met oplichtende patronen, een parfumeur en een audiosysteem van Bowers & Wilkins met 1.500 Watt vermogen.

Volgens BMW is de nieuwe X5 comfortabeler maar tegelijkertijd sportiever te rijden, indien je dat wilt uiteraard. Adaptieve dempers zijn standaard, luchtvering is optioneel. Die laatste optie zit ook in het nieuwe off-road-pakket, dat verder extra rijstanden en beschermingsplaten bevat. Voordeel van de luchtvering: je kunt de bodemspeling met 8 centimeter vergroten.

Bij de verkoopstart in november wordt de nieuwe X5 met drie verschillende zescilindermotoren leverbaar. De enige benzinemotor is de 40i met 340 pk, de twee diesels met de namen 30d en M50d hebben vermogens van 265 en 400 pk. Met die laatste motor accelereert de nieuwe X5 in iets meer dan 5 seconden van 0 naar 100 km/u. Vierwielaandrijving is standaard op alle uitvoeringen.

De X5 komt in november naar Nederland, de prijzen zijn nog niet bekend.

Update 10.50 uur: nu met heel veel foto's.