Het is zover, je bent toe aan een nieuwe auto. Wordt het weer een trouwe benzine-, gas- of dieselstoker of denk je steeds vaker aan elektrisch rijden? 4 procent bijtelling is in ieder geval aantrekkelijk en ook het rijcomfort lijkt je wel wat. Toch is het overstappen voor veel rijders best een grote stap. Met dit artikel helpen wij je graag om net dat laatste stapje in de goede richting te zetten – welke dat ook moge zijn.

Dit artikel geeft antwoord op de meest gestelde vragen bij elektrisch rijden. Want laat ik gelijk maar eerlijk zijn: elektrisch rijden is nog niet de oplossing voor iedereen. Vertegenwoordigers die dagelijks vele honderden kilometers afleggen zijn vaak nog beter af met een benzine- of dieselauto, terwijl forenzen doorgaans prima uit de voeten kunnen met een elektrisch voertuig (EV). Als tweede auto in een huishouden zou een elektrische vaak ideaal zijn, al hikken velen aan tegen de hogere aanschafprijs. Die lage bijtelling is voor particulieren immers niet van belang. En dat opladen, is dat eigenlijk niet onhandig? Ook niet onbelangrijk: wat kost dat laden nu precies?

Is elektrisch rijden wel handig?

Het concept van elektrisch rijden is eigenlijk nog slimmer dan dat van een conventionele auto. Als je kunt laden op je eigen oprit en eventueel een eigen laadpunt hebt op het werk is elektrisch rijden handiger dan rijden op een fossiele brandstof. Je hoeft namelijk nooit meer een rit te onderbreken voor een noodzakelijke tankstop. Bij de meeste elektrische auto’s kun je ook nog instellen dat deze verwarmd of gekoeld zijn op het moment dat je wilt vertrekken, gewoon met stroom uit het stopcontact. Da’s pas comfortabel!

BMW i3 opladen aan publiek punt

Heb je geen eigen oprit of garage en moet je het doen met publieke laadpalen, dan is elektrisch rijden mogelijk minder handig. De kans dat ‘jouw’ laadplek bezet wordt door een ander is namelijk reëel. Onhandig als je graag even snel zou willen bijladen, funest als je accu nagenoeg leeg is en een alternatief laadpunt in de buurt ontbreekt. Tijdens een langere rit kan het soms nodig zijn om snel bij te laden. Het groeiende aantal Fastned-snellaadstations langs diverse snelwegen is dan de meest beschikbare optie.

Elektrisch rijden is dus vooral handig als je zelf de nodige voorzieningen kunt treffen in de vorm van een eigen oplaadpunt thuis en/of op het werk. Ook is het handig als je vooral vaste routes rijdt, zodat je altijd weet dat je actieradius toereikend is.

Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Goed nadenken is de best mogelijke voorbereiding. Hoeveel kilometer rijd ik gemiddeld per dag? Wat voor soort ritten rijd ik? Is m’n route meestal gelijk? Is er een laadvoorziening in de buurt? Veel autofabrikanten bieden gratis een thuislaadpunt aan, maar als je hiervoor geen ruimte hebt ben je aangewezen op publieke voorzieningen. Het kan geen kwaad om deze in kaart te brengen. Ontbreekt zo’n oplaadpunt, dan kun je een publieke laadpaal aanvragen bij jouw gemeente. Er is helaas geen zekerheid dat het oplaadpunt daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Nissan Leaf oplaadkabel

Hoe werkt dat opladen?

Opladen is eigenlijk heel eenvoudig. Bij je auto wordt een oplaadkabel geleverd, die je aansluit tussen de auto en het oplaadpunt. Bij snelladers zit de oplaadkabel vast aan het oplaadpunt, net als bij een tankstation.

Het aansluiten van de oplaadkabel is heel eenvoudig en kan eigenlijk niet verkeerd gaan. De kabel wordt vergrendeld in het oplaadpunt en bij de meeste nieuwe EV’s ook in de auto. Zo wordt diefstal ervan voorkomen. Geen overbodige luxe, want vervangende laadkabels kosten al snel tussen de 250 en 500 euro.

Vervolgens activeer je het laadproces met een laadpas. Door deze tegen het oplaadpunt aan te houden wordt de laadsessie geactiveerd en met een controlelampje wordt aangegeven dat het laadproces begonnen is. Let op: een groen lampje betekent doorgaans dat de auto is aangesloten, een blauw lampje geeft aan dat er daadwerkelijk opgeladen wordt.

Hoe laat de auto volgeladen is kun je meestal zien op het dashboard van de elektrische auto. Opladen duurt gewoonlijk tussen de 4 en 8 uur, met uitschieters tot 20 uur voor sommige Tesla-modellen. Bij veel elektrische auto’s kun je gebruik maken van een app, waarop je de laadstatus van de auto tussentijds kunt aflezen. Wanneer de auto vol is ontgrendel je de kabel met de laadpas en je autosleutel.

Snellaadstations zijn gewoonlijk voorzien van een lcd-scherm, waarop de voortgang van het laadproces te zien is. De meeste van deze stations kun je activeren met je oplaadpas, bij de stations van Fastned kun je ook gebruikmaken van de Fastned-app op je smartphone.

Smart Fortwo Electric Drive

Moet ik mijn rijstijl aanpassen?

Niks moet, en of het slim is hangt af van de ritten die je maakt. Want net als bij een normale auto stijgt het verbruik aanzienlijk als je sneller gaat accelereren en hogere snelheden aanhoudt. Als je 50 km enkele reis woon-werkverkeer hebt en een EV met een praktijkrange van zo’n 200 kilometer, dan kun je gerust rijden zoals je ook met een ‘normale’ auto doet. Als je zowel thuis als op het werk kunt opladen, dan kun je zelfs rijden alsof je een sportwagen bezit.

Bij langere ritten kan langzamer rijden soms de reistijd beperken. Minder snel rijden kan dan net het verschil maken tussen onderweg wel of niet te hoeven snelladen. En hoe rap snelladen ook mag zijn, als 120 km/u in plaats van 100 km/u rijden ervoor zorgt dat je net wél moet bijladen, dan komt de langzamere rijder eerder op de bestemming aan.

Hoe ga ik dan op vakantie?

Als je een- of tweemaal per jaar naar het buitenland op vakantie gaat, is een elektrische auto niet altijd handig. De (snel)laadinfrastructuur is vaak nog niet zo goed als in Nederland en stiekem wil je gewoon lekker kunnen doorrijden op weg naar je vakantiebestemming.

Om je daarbij te helpen bieden veel automerken een service aan waarmee je voor een beperkt bedrag een benzine- of dieselauto kunt huren tijdens je vakantie. Ook veel leasemaatschappijen bieden voor een paar euro per maand of een eenmalig bedrag een dergelijke service aan.

Snellaadstation (foto Fastned)

Ik heb een laadpas nodig – welke moet ik hebben?

In Nederland bieden verschillende partijen een laadpas aan. De meest gangbare laadpassen zijn die van NewMotion, Nuon en Essent. Ook de veel door zakelijke leaserijders gebruikte MultiTankcard kan tegenwoordig fungeren als laadpas. Deze passen werken bij praktisch elke publieke laadpaal in Nederland. De abonnementskosten voor deze passen lopen uiteen van enkele euro’s tot iets meer dan 10 euro per maand.

Ook zijn er laadpassen zonder abonnement. Deze komen goed van pas als je praktisch altijd thuis oplaadt en slechts incidenteel gebruikmaakt van een publiek oplaadpunt. Dergelijke laadpassen werken precies zoals elke andere laadpas, enkel betaal je nu een tarief per transactie plus de gebruikelijke kosten voor het opladen.

Wat kost opladen?

De tarieven kunnen per laadpaal verschillen. De eigenaar van de laadpaal stelt zelf de prijs vast. Dit tarief wordt praktisch nooit op de laadpaal vermeld, waardoor de kosten niet direct inzichtelijk zijn. Reken bij een publieke laadpaal op een bedrag rond de € 0,35 per kWh. In sommige gevallen geldt ook een starttarief, doorgaans niet meer dan € 0,60 per transactie. Wanneer je een effectieve accucapaciteit van 37 kWh hebt, zoals bij een nieuwe Nissan Leaf, kost een volle accu bij een dergelijk laadpunt € 13,55. Houd er rekening mee dat je bij het gebruik van publieke laadpalen soms ook nog parkeergeld moet betalen of in het bezit moet zijn van een parkeervergunning.

Bij een snellaadpunt is opladen doorgaans duurder. De prijzen variëren ruwweg tussen de € 0,50 en € 0,70 per kWh. In de regel ‘tank’ je bij een snellaadpunt alleen even bij en niet helemaal vol. 20 kWh bijladen, genoeg voor ruim 100 km rijden, kost dan circa 12 euro. Maak je meer dan driemaal per maand gebruik van Fastned-snelladers dan kun je een abonnement bij deze partij overwegen. Voor de prijs van een laadbeurt (€ 11,99) wordt het tarief per kWh verlaagd naar € 0,35.

Laadstatus op Volkswagen e-Golf app

Thuis opladen is meestal het voordeligst. Wanneer het oplaadpunt eenmaal is aangelegd betaal je alleen het reguliere stroomtarief, gemiddeld € 0,22 per kWh. Het opladen van dezelfde Nissan Leaf is thuis dus aanzienlijk voordeliger: zo’n € 8,15 volstaat dan voor een rijbereik van zo’n 200 km. Rijd je op diesel, dan moet je een gemiddeld verbruik van 1 op 33 halen om deze kosten te evenaren.

Rijd ik echt schoner?

De milieuwinst van een elektrische auto is altijd een punt van discussie. Als je kijkt naar het terugdringen van het broeikasgas CO2 is de winst nog niet heel groot. De elektriciteit moet immers ook ergens mee worden opgewekt, wat nu nog vaak gebeurt met behulp van fossiele brandstoffen. Over de gehele levensduur van een auto is de CO2-uitstoot van de gemiddelde EV tot enkele tientallen procenten lager dan die van een auto met brandstofmotor, maar rijden zonder CO2-uitstoot is praktisch onmogelijk. De CO2 komt alleen niet uit de uitlaat.

Als 120 km/u ervoor zorgt dat je moet bijladen, dan kan de 100 km/u rijdende automobilist eerder op de bestemming aankomen

Een elektrische auto maakt pas echt verschil als je de lokale emissie meeneemt in je redenering. Die is bij een elektrische auto namelijk een stuk lager dan bij een auto met verbrandingsmotor. Lokale uitstoot wordt veroorzaakt door verschillende uitlaatgassen en de slijtage van banden en remmen. Doordat een elektrische auto geen uitlaatgassen produceert en veelal afremt op de elektromotor, blijft alleen bandenslijtage als bron van uitstoot overeind. Als de directe uitstoot in drukbevolkte gebieden afneemt kan het leefklimaat wel degelijk baat hebben bij elektrisch rijden.

Hoeveel geld bespaar ik?

Beweren dat je met een elektrische auto altijd geld bespaart is wel erg kort door de bocht, maar voor zakelijke rijders is dit praktisch altijd het geval. Alleen al de bijtelling van 4 procent ten opzichte van 22 procent voor een brandstof- of hybride auto scheelt elke maand veel geld. Bijtelling is het percentage van de (fiscale) waarde van je auto, dat je bij je inkomen moet optellen als je meer dan 500 privékilometers wilt rijden met de (lease)auto van de zaak. Wel is het leasetarief van een elektrische auto vaak duurder dan van een vergelijkbare benzine- of dieselauto - enkele tientjes tot net geen 100 euro per maand. Dat komt vooral door de dure batterijen.

Valt je inkomen in de tweede of derde schijf van Box 1, dan betaal je over een elektrische auto van 40.000 euro iets minder dan 65 euro bijtelling per maand. Verkies je een vergelijkbare benzineauto van 28.000 euro, dan is deze bijtelling circa 250 euro per maand. Maandelijks houd je met een EV dan ongeveer 185 euro over, zo’n 2.200 euro per jaar.

Laadstatus Opel Ampera-e

Als particulier geniet je minder financiële voordelen, die lage bijtelling is voor jou niet relevant. Wel is een elektrische auto tot en met het jaar 2020 wegenbelastingvrij. Ga je uit van een Nissan Leaf of Volkswagen e-Golf, dan bespaar je hiermee zo’n 600 euro per jaar ten opzichte van een concurrerend model met benzinemotor. Uiteraard win je ook op brandstofkosten, hoeveel dat ongeveer is vind je onder het kopje ‘Wat kost opladen?’

Ja, ik wil!

Weet je nu dat je een elektrische auto wilt? Daar ga je veel plezier aan beleven! Bekijk in dit artikel welke modellen er momenteel geleverd worden. Ook vind je hier in één oogopslag welke actieradius wij er in de praktijk mee hebben behaald. Ben je erachter gekomen dat een elektrische auto (nu) nog niets voor jou is? Helemaal prima, want er is niets zo vervelend als een auto die niet bij je gebruik past.