In de tweede helft van dit jaar is de schoonste Bentley ooit verkrijgbaar. De plug-in hybride Bentayga kan 50 km puur elektrisch rijden.

We wisten al dat 'ie komen zou, hij is nog niet 100 procent gereed, maar Bentley showt de auto alvast op de beurs in Genève: de plug-in hybride Bentayga. Het is de schoonste Bentley ooit, met een uitstoot van 75 g/km - zolang je altijd oplaadt en zuinig rijdt. Toch, ter vergelijking: de Bentayga met W12-motor braakt, gemeten volgens dezelfde NEDC-test, elke kilometer 296 gram aan CO2 uit. 

Bentley kiest voor een 3,0 liter V6-benzinemotor met turbo en een elektromotor waarvan we nog geen specificaties hebben. Zodoende is het systeemvermogen nog onbekend. Omdat we de hybride aandrijflijn echter al kennen uit de plug-in hybride Porsche Panamera verwachten we dat de - flink zwaardere - Bentayga met ruim 450 pk kan spelen om in 4,0 tot 4,5 seconden de 0-100 km/u-sprint af te leggen. 

Bentley Bentayga Hybrid

De reguliere rij-modi Sport, Bentley, Comfort en Custom worden in de plug-in hybride SUV aangevuld met EV Drive, Hybrid Mode en Hold Mode. Daartussen wordt voortdurend automatisch gewisseld, om de beschikbare stroom en benzine optimaal in te zetten voor de bestemming die in het navigatiesysteem is ingevoerd. Zolang voldoende elektriciteit resteert worden de laatste kilometers volledig elektrisch afgelegd, tot een maximum van (theoretisch) 50 km. 

De hybride Bentayga kan aan het gewone lichtnet in 7,5 uur opgeladen worden. Met krachtstroom is dit al binnen 2,5 uur gepiept. Bentley heeft gerenommeerd ontwerper Philippe Starck hiervoor de Power Dock-wallbox laten ontwerpen. De Bentley Bentayga Hybrid is in de tweede helft van 2018 leverbaar. Volledige specificaties en prijzen volgen.