Het is volgens Volkswagen de ‘snelste Golf ooit’, maar niet de krachtigste. De GTI TCR is afgeleid van de TCR-racewagen en heeft niet alleen meer vermogen dan de reguliere GTI, maar ook een sperdifferentieel op de vooras.

Volkswagen heeft tijdens het GTI Treffen in Oostenrijk een nieuwe versie van de Golf GTI onthuld. De GTI TCR is afgeleid van de TCR-raceauto en is volgens het merk de snelste Golf ooit. En dat terwijl de TCR met 290 pk minder vermogen heeft dan de Golf R en GTI Clubsport S.

Alle aandrijfkrachten worden naar de voorwielen gestuurd. Een sperdifferentieel zorgt ervoor dat het koppel van 370 Nm op een efficiënte manier op het asfalt wordt overgebracht. De GTI TCR heeft een begrensde topsnelheid van 250 km/u, maar kan desgewenst ook zonder begrenzer geleverd worden. Dan zet de speciale GTI maximaal 264 km/u op de teller.

De auto die te zien is op het GTI-feestje in Oostenrijk is nog een prototype maar is nagenoeg productierijp. De kleur Pure Grey is speciaal voor de TCR ontwikkeld, er komen ook andere kleuren beschikbaar. Het interieur is verfraaid met sportstoelen die zijn bekleed met een combinatie van stof en microvezel.

Eind dit jaar wordt de Golf GTI TCR leverbaar. De prijzen en meer specificaties volgen in aanloop naar de marktintroductie.