Kia heeft op de autoshow van Los Angeles de nieuwe Soul onthuld. De elektrische versie van die auto komt in de eerste helft van volgend jaar naar Nederland.

Nog steeds opvallend, nog steeds eigenwijs. Kia showt op dit moment in Los Angeles de nieuwe Soul, die in de loop van volgend naar Europa komt als elektrische auto. De Soul EV krijgt de elektromotor en het batterijpakket uit de Niro EV, waarmee het rijbereik van de auto fors wordt vergroot. Kia hoopt begin 2019 de homologatie rond te hebben en exacte cijfers te kunnen melden. Op basis van de specificaties van de Niro EV durven we de bewering wel aan dat het (theoretische) rijbereik van de Soul EV zo’n 450 kilometer zal zijn. De elektromotor levert een vermogen van 204 pk en een koppel van 395 Nm, een forse verbetering ten opzichte van de huidige generatie Soul EV.

De elektrische auto is voorzien van vier verschillende rijstanden en ook nog vier instellingen voor de mate van regeneratie van elektriciteit. Door middel van camera’s kan de auto zelf bepalen hoe sterk er afgeremd en dus geregenereerd wordt. Als de bestuurder het gaspedaal lift omdat er een voorligger nadert, zal de Soul meer snelheid minderen dan wanneer de weg vrij is.

De Soul EV valt wederom op door z’n bijzondere design. De foto met het blauwe exemplaar is het enige beeld dat Kia vrijgeeft van de Europese versie, dus we hebben ook wat foto’s van de Amerikaanse Soul EV toegevoegd om je een wat beter beeld te geven van de auto. De verschillen tussen de twee versies zijn klein, de blauwe accenten en oranje reflectoren onderscheiden de Amerikaanse Soul EV van de Europese. Het dashboard wordt gedomineerd door een 10,25 inch groot beeldscherm. Ook opvallend: de klassieke ‘automaatpook’ is vervangen door een draaiknop.

De prijzen van de nieuwe Soul EV zijn nog niet bekend.