De Autosalon van Parijs is geopend! First thing this morning: de nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse. Als een van de weinige primeurs op de autosalon is deze tot het laatst geheim gebleven.

De nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse is een feest der herkenning. Hij lijkt veel op het uitgaande model, aangevuld met elementen van de A-Klasse. De stoelen in de B-Klasse staan 90 mm hoger dan die in zijn kleinere broer, maar lager dan in de huidige B-Klasse. Ruimte is er meer dan genoeg, zowel voor- als achterin kunnen langere personen prima zitten. Het dashboard is iets anders dan in de A-Klasse, maar net zo indrukwekkend dankzij het hypermoderne MBUX-systeem met twee enorme beeldschermen.

Hoewel herkenbaar is de nieuwe B-Klasse ‘heel anders dan de huidige’, volgens de woordvoerster die we spreken op de stand van Mercedes-Benz. “De B-Klasse is veel sportiever, hij is lager dan de vorige, maar op dezelfde manier praktisch als voorheen.” Hoewel steeds meer merken MPV’s inruilen voor SUV’s, houdt Mercedes-Benz vast aan de praktische B-Klasse.

Slimme stoelen

Een interessant nieuwtje zijn de slimme stoelen, waarvan automatisch de zithouding op bepaalde momenten een heel klein beetje wordt aangepast. Hiermee wordt reizen in de B-Klasse volgens de woordvoerster meer ontspannen bij langer ritten. Verder krijgt de nieuweling alle moderne rijhulpsystemen die op de nieuwe A-Klasse zitten.

Een primeur in autoland en dus ook voor de B-Klasse is de achttraps automaat met dubbele koppeling. Deze wordt leverbaar op de twee krachtigste dieselmotoren, de B 200 d en de 190 pk sterke B 220 d. Verder wordt de nieuwe B-Klasse bij de verkoopstart in februari leverbaar als de B 180 d met 116 pk en met twee benzinemotoren. Dat zijn de 136 pk sterke B 180 en de B 200 met 160 pk.

De prijzen van de B-Klasse worden op een later moment bekend gemaakt.