Ik begin met het slechte nieuws, dan heb ik dat vast gehad: de Mercedes-Benz GLC F-Cell komt (nog) niet naar Nederland. Toch kan ik met de auto rijden, in Duitsland dan, om alvast te proeven van de techniek die we krijgen zodra we er klaar voor zijn. Dat wil zeggen: als we een enigszins bruikbaar netwerk van waterstofstations hebben.

Gaan we in de toekomst op waterstof rijden? Dat is de vraag die steeds weer door mijn hoofd spookt als ik met de Mercedes-Benz GLC F-Cell door Stuttgart rijd. Technisch is het mogelijk, dat toont Mercedes-Benz aan met deze omgebouwde SUV. Maar er zijn nog veel obstakels: hoe gaan we op een schone en efficiënte manier waterstof opwekken en wie gaat er een dekkend netwerk van waterstofstations bouwen?

Aan de auto zelf ligt het niet. Een waterstofauto rijdt als een elektrische auto en is dus stil, snel en rijdt soepel. Dat er onder de motorkap een mini-elektriciteitscentrale ligt, merk je niet tijdens het rijden. Degene die achter je rijdt wél, want als je flink gas geeft proest de GLC water via de uitlaat naar buiten. Het doet denken aan een ouderwetse fluitketel waarvan het kokende water uit het tuitje spuit. In theorie zou je het water, dat is overgebleven na de omzetting van de waterstof, kunnen drinken. Echt lekker lijkt me dat niet en ik heb het dan ook niet geprobeerd.

Bijzonder aan de GLC is dat er een 13,8 kWh accupakket aanwezig is, dat via het stopcontact opgeladen kan worden. Dat maakt de GLC F-Cell feitelijk een hybride, maar wel een die altijd elektrisch aangedreven is. De techniek regelt de meest ideale verdeling van accu- of brandstofcelstroom, maar je kunt ook zelf kiezen welke bron je wilt gebruiken. Op alleen de accu’s is het rijbereik zo’n 45 kilometer. Met de waterstoftanks gevuld kom je zo’n 420 kilometer ver. Na de afwisselende route rondom Stuttgart lees ik een verbruik van 0,8 kg/100 kilometer af op de boordcomputer. In theorie zou je dan, door de tankinhoud van 4,4 kg, zo’n 550 kilometer kunnen rijden. Omdat de accu tussendoor is opgeladen, is het verbruik echter niet helemaal representatief.

Geen toekomstmuziek

Mercedes-Benz GLC F-Cell

Rijden op waterstof lijkt toekomstmuziek, maar als ik in de GLC F-Cell onderweg ben dan heb ik geen moment dat idee. Dit is een doorontwikkelde auto, niet een gammel prototype. Interessant weetje: de ingenieurs van Mercedes-Benz hebben meer testkilometers met waterstofauto’s afgelegd dan met batterij-elektrische auto’s. Dat merk je. De GLC F-Cell is comfortabel, stuurt prettig, heeft een goede wegligging en een mooi interieur. De belangrijkste consessies: kofferbak is kleiner, de achterbank staat wat hoger en de bodemspeling is fors minder. 

Waterstof lost in theorie het belangrijkste probleem van elektrische auto’s op: de beperkte actieradius. Het tanken van waterstof duurt net zo lang als het tanken van benzine, voor het opladen van een accu moet je aanzienlijk meer tijd uittrekken. Of het ooit wat gaat worden met waterstof? Als ik puur naar de auto kijk, de GLC F-Cell in dit geval, denk ik: ja! Maar vooralsnog zijn de bezwaren groter dan de voordelen en dat is ook de reden dat wij deze auto voorlopig niet krijgen. Mercedes-Benz laat in ieder geval zien dat het merk er klaar voor is. Nu Nederland nog.