Daar is ‘ie dan, de nieuwe compacte SUV van Volkswagen! De T-Cross opereert in het populaire segment waar momenteel Renault Captur en Peugeot 2008 de dienst uitmaken. Met de Seat Arona stuurde de Volkswagen Groep alvast een verkenner op pad, nu volgt daadwerkelijk een Volkswagen. En wat voor een! De Volkswagen T-Cross ziet er opvallend speels uit en volgt daarmee de ongeschreven wetten van het segment. Als hij dan ook nog eens praktisch belooft te zijn… schudt deze auto de concurrentie op?

Dat zou best eens kunnen, maar het zal uiteraard afhangen van de nu nog onbekende prijsstelling. Op basis van de specificaties doet de Volkswagen in ieder geval goed mee. De koets is met 4,11 meter zo’n 5 centimeter langer dan die van een Polo terwijl de wielbasis een marktconforme 2,56 meter bedraagt. Met 385 liter is de kofferbak zelfs iets groter dan die van een Golf.

Familiair onderscheid

Volkswagen T-Cross

Van voren gezien steekt de Volkswagen T-Cross zijn familieband niet onder stoelen of banken. De neus oogt stoer en is overduidelijk afgeleid van de T-Roc en Tiguan. Aan de achterzijde vaart de nieuweling een andere koers, met een dikke donkere reflectorbalk die beide achterlichten verbindt. Volkswagen heeft er duidelijk werk van gemaakt, zoveel is duidelijk.

De T-Cross is in eerste instantie leverbaar met twee motoren in drie variaties. De driecilinder 1.0 TSI komt met 95 of 115 pk, dieselrijders krijgen altijd de 1.6 TDI met 95 pk. Standaard is een handgeschakelde vijfversnellingsbak, een zeventraps DSG-automaat is in sommige gevallen optioneel verkrijgbaar.

Personaliseren maar!

Een belangrijk onderscheid in dit marktsegment is de mogelijkheid om je auto naar eigen smaak aan te kleden. Daarom levert Volkswagen naast de Basis-, Life- en Style-uitvoeringen nog verschillende designpakketten. Zo is er keuze uit drie kleuren stoelbekleding en kun je eventueel kiezen voor een sportief R-Line pakket.

De Volkswagen T-Cross komt naar verwachting in het voorjaar van 2019 op de markt. Prijzen en specificaties worden in opmars naar de introductie bekend gemaakt.