Vanaf nu is de Volkswagen e-Crafter in Nederland te bestellen. De auto heeft een rijbereik van maximaal 173 km en is toegespitst op distributie in de stad. Aan een snellader is de bus in 45 minuten weer tot 80 procent opgeladen. 

Volkswagen heeft bij het ontwikkelen van de nieuwe Crafter rekening gehouden met een elektrische aandrijflijn. Daardoor is het laadvolume, ondanks de aanwezigheid van batterijen, net zo groot als bij de Crafters met dieselmotor. Het laadvermogen varieert, afhankelijk van de gekozen uitvoering, van 1.000 tot 1.750 kilo.

Toereikende actieradius

Het accupakket heeft een capaciteit van 35,8 kWh, waarmee de e-Crafter zo’n 173 km moet kunnen rijden volgens de (oude) NEDC-test. Volkswagen heeft 1.500 gebruikers onderzocht en ontdekt dat zij gemiddeld tussen de 70 en 100 km per dag afleggen. Hierdoor is de elektrische Crafter in veel gevallen een reële optie. Wanneer er eens meer gereden moet worden kan de Crafter aan de snellader: in drie kwartier vul je de accu’s weer tot 80 procent. Regulier opladen kost iets meer dan 5 uur.

De e-Crafter is voorzien van een 100 kW (136 pk) sterke elektromotor met een koppel van 290 Nm. Hiermee zijn de prestaties vergelijkbaar met die van een dieselmotor, maar dan stil en schokvrij. De elektrische Crafter heeft een complete standaarduitrusting met onder meer ingebouwde navigatie, automatische klimaatregeling, led-koplampen en een ergonomische bestuurdersstoel. Ook parkeren met de grote bus is eenvoudig: camera’s voor en achter in combinatie met maar liefst 16 parkeersensoren behoeden je voor schade.

Uitgebreid dienstenpakket

Met de e-Crafter levert Volkswagen standaard een uitgebreid dienstenpakket. Zo is 8 jaar of 240.000 km regulier onderhoud inbegrepen, net als APK. Daarnaast kunnen berijders van de bus online rijtrainingen volgen waarin ze leren optimaal met de techniek om te gaan. Ter ondersteuning is er een praktijktraining, die in de buurt van het bedrijf georganiseerd kan worden. Ook kan Volkswagen de laadsituatie en -wensen inventariseren om het implementeren van de e-Crafter zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De e-Crafter is te koop vanaf 69.100 euro exclusief btw en bpm, full operational lease is mogelijk vanaf 1.031 euro exclusief btw per maand. Vanaf 22 november is het op verschillende locaties in Nederland mogelijk om kennis te maken met de e-Crafter.