McLaren biedt een nieuwe service: het restaureren en certificeren van de originele F1 supercar. Het eerste exemplaar, de F1 GTR Longtail '25R', is dit weekend gepresenteerd op een Brits concours.

Een youngtimer uit 1997 maar in techniek en uiterlijk zo nieuw als een auto die net de fabriek komt uitgereden. Dat is de McLaren F1 GTR '25R' die dit weekend is gepresenteerd op het Hampton Court Concours of Elegance. De auto is de eerste volledig gerestaureerde en gecertificeerde McLaren F1 supercar uit het nieuwe programma F1 Certified van McLaren Special Operations. 

Onder dit label worden exemplaren van de iconische supercar - zowel race- als straatmodellen - opgeknapt volgens de originele specificaties, met onderdelen die nog altijd bij McLaren op voorraad liggen maar stammen uit de bouwtijd van de F1. De body wordt exact uitgevoerd in de kleuren en bestickering van het origineel, ook als het om een racewagen gaat. Dat is te zien aan het eerste F1 Certified-exemplaar, oorspronkelijk gereden door het McLaren Gulf-Davidoff-team in de GT-klasse en op Le Mans. 

McLaren F1 GTR '25R'

Om de huidige of toekomstige eigenaar de zekerheid te verschaffen dat het gaat om een originele F1 - eventueel met een upgrade volgens de normen van McLaren uitgevoerd - geeft het merk een certificaat van authenticiteit af. Dat garandeert tevens de service- en kilometerhistorie, eventuele racegeschiedenis en conditie. Ook de Nederlandse importeur-dealer Louwman Exclusive voert het F1 Certified-programma uit. 

De gepresenteerde F1 GTR Longtail '25R' behoort inmiddels tot een Britse collectie. Net als andere eigenaren die meedoen aan het certificeringsprogramma, heeft de verzamelaar een boek ontvangen met daarin de geschiedenis van het specifieke exemplaar. Het was in 2005 de laatste 25R-racewagen waarmee wedstrijden zijn verreden, op de Fuji Speedway in Japan.