Met de nieuwe uitvoeringen GR Sport en Y20 wordt de grondig vernieuwde Yaris nóg aantrekkelijker. In Parijs kun je de sportieve en de jubileumversie voor het eerst zien.

Sinds Toyota vorig jaar de Yaris onderhuids flink heeft aangepakt, wordt 'ie alleen maar leuker. Na de opgeleukte Design Sport verschijnt nu een écht sportieve uitvoering, de GR Sport met techniek afkomstig van rallyteam Toyota Gazoo Racing. Bovendien krijgt deze sportieve hatchback ook genen mee van de 'hot hatch' Yaris GRMN, waarvan wij dit weekend een uitgebreide rijtest publiceren. 

Ten opzichte van de standaard Yaris is de bodemspeling bij de GR Sport met 11 mm verkleind, de ruimte tussen wielen en wielkasten is teruggebracht, de wielophanging is aangepast en de dempers eveneens. Door het aantal opties te beperken weegt de GR Sport slechts 5 kg meer dan de reguliere Yaris. In Nederland verschijnt de vijfdeurs Yaris GR Sport begin 2019 op de markt als 1.5-hybride. 

Het uiterlijk van dit eerste Europese model van Toyota's sportieve GR-label is geïnspireerd op de Yaris GRMN, in het interieur overheersen de Gazoo Racing-kenmerken. We noemen de zwarte details (dak, buitenspiegelkappen, mistlampen voor), de achterspoiler, het privacy glass, de sportstoelen met donkergrijze ultrasuède bekleding, driespaaksstuurwiel en zilverkleurige interieuraccenten. 

Toyota Yaris Y20

Y20-jubileummodel

Half december arriveert de Yaris Y20 in de showroom, een jubileumuitvoering waarmee Toyota viert dat 20 jaar geleden het compacte model debuteerde op de autosalon van Parijs - de plek waar de nieuwe Yaris-uitvoeringen voor nu het eerst te zien zullen zijn. Eerst wordt de Y20 als '1998 Launch Edition' aangeboden, met goudkleurige lak net zoals het showmodel uit betreffend jaar. Wel krijgt deze intro-oplage nu een grijs dak mee.

Daarna volgt de reguliere Y20-oplage, die zowel in enkele als bi-tone kleurstelling verkrijgbaar zal zijn. Accenten op de Y20-carrosserie (stootlijsten, wielen, omlijsting mistlampen, spiegels) komen in donkergrijs, net als de middenconsole en het stuurwiel in de auto. De Yaris Y20 krijgt verchroomde interieurafwerking en geruite bekledingsstof. 

Van de Launch Edition verschijnen in Europa 1998 stuks. In totaal komen tweehonderd jubileummodellen naar Nederland. Zodra de prijzen van de twee nieuwe Yaris-uitvoeringen bekendgemaakt worden lees je die in deze rubriek.