Volkswagen gaat samenwerken met internetgigant Microsoft. Ze ontwikkelen Volkswagen We, een 'digitaal ecosysteem' waarbij auto's uit de VW Groep altijd verbonden zijn met de cloud en deel uitmaken van The Internet of Things.

De Volkswagen Groep - moederbedrijf van onder meer Audi, Seat, Skoda, Porsche en Volkswagen - gaat een strategische samenwerking aan met internetbedrijf Microsoft. In een nieuw kantoor, dat dichtbij Microsofts hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Washington opent, gaat Volkswagen werken aan de 'connected car'. 

Vanaf 2020 moeten elk jaar minimaal vijf miljoen nieuwe auto's van de Volkswagen Groep volledige internet-integratie bieden. Daarnaast worden de auto's opgenomen als knooppunt in The Internet of Things. Zo kunnen mensen al hun online diensten in de auto gebruiken, alsof ze thuis zijn. Ook gaat Volkswagen nieuwe diensten aanbieden, zoals telematics (monitoring en analyse) van het rijgedrag en software-updates waarvoor klanten niet naar de garage hoeven.

Het zal voor internet-integratie niet uitmaken uitmaken of de auto's behoren tot Volkswagens nieuwe (elektrische) I.D.-familie of tot de reguliere modellen. En ook de andere merken van de Volkswagen Groep gaan gebruikmaken van de mogelijkheden. Uiteindelijk moet het 'digitale ecosysteem', dat de naam Volkswagen Me meekrijgt, de klant en diens beleving centraal stellen. 

Wij willen de Microsoft van de auto-industrie zijn

Alle klantgegevens en de apps zullen beschikbaar zijn in de Microsoft-cloud. "Onze benadering is daar te zijn waar jij bent, terwijl je rijdt, reist of vervoerd wordt", zo zegt Heiko Hüttel, hoofd Connected Car bij de Volkswagen Groep. 

De samenwerking gaat verder dan het ontwikkelen van software: Microsoft zal Volkswagen ook de weg wijzen hoe het zich succesvol kan transformeren tot een softwarebedrijf en dienstaanbieder waar flexibel wordt samengewerkt. In de toekomst wil de VW Groep niet langer autobouwer zijn maar een aanbieder van mobiele oplossingen. Onderdeel hiervan zijn ook Volkswagens ambities op de terreinen van autonoom rijden en elektrificering van auto's. Hüttel: "Wij willen de Microsoft van de auto-industrie zijn."