Ford presenteert de Explorer Plug-in Hybrid en geeft daarmee het startsein voor de oversteek van de SUV naar Europa. De auto komt in de eerste helft van 2020 naar Nederland.

Ford haalt de Explorer naar Europa. De grote SUV komt boven de Edge in het assortiment, is meer dan 5 meter lang en biedt plaats aan zeven personen. Om de auto af te stemmen op de wensen van de Europese automobilist introduceert het merk een plug-in hybride aandrijflijn, waarmee het verbruik en de CO2-uitstoot binnen de perken blijven. Ford geeft een brandstofverbruik op van 3,4 l/100 km (1 op 29,4) en een CO2-uitstoot van 78 g/km. Dat laatste cijfer is in Nederland belangrijk om de BPM-belasting binnen de perken te houden, waardoor de Explorer gunstig geprijsd kan worden.

Het vermogen van de Explorer Plug-in Hybrid is indrukwekkend: 450 pk. En dan hebben we het nog niet eens over het koppel van maar liefst 840 Nm. Verantwoordelijk hiervoor zijn een elektromotor en een 3.0 V6 EcoBoost benzinemotor. Het geheel is gekoppeld aan een tientraps automatische versnellingsbak. De elektromotor wordt gevoed door een 13,1 kWh accupakket, waarmee de SUV over een afstand van maximaal 40 kilometer volledig elektrisch kan rijden.

Ook voor volwassenen

Ford belooft dat de achterste twee zitplaatsen goed bereikbaar zijn, doordat de stoelen op rij 2 eenvoudig naar voren geklapt kunnen worden. De zesde en zevende zitplaats zijn niet alleen geschikt voor kinderen, volgens Ford vinden ook volwassenen hier een prima plek. Alle stoelen van de laatste twee zitrijen kunnen omlaag worden gevouwen, waarna er een laadruimte met een vlakke vloer en een inhoud van 2.274 liter ontstaat.

De Explorer is als vlaggenschip van Ford in Europa voorzien van zo’n beetje alle technologie die je maar kunt bedenken. Zo is de SUV uitgerust met semi-autonome rijfuncties, een rijstandenknop met zeven verschillende instellingen waaronder ‘Deep Sand’ en ‘Tow’ en een infomediasysteem met 10,1 inch aanraakscherm en ondersteuning via een app.

De Ford Explorer wordt in ons land alleen leverbaar als sportief uitgeruste ST-Line. De prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.