Mercedes-Benz bereidt zich voor op de introductie van de GLB, een nieuwe compacte SUV. Op de autoshow van Shanghai toont het merk alvast een bijna productierijp prototype.

Officieel staat er nog Concept achter de naam, maar als je alle tierelantijntjes wegdenkt dan zie je hier gewoon de Mercedes-Benz GLB. De nieuwe SUV komt tussen de GLA en GLC in het assortiment en is technisch nauw verwant aan de nieuwe A en B-Klasse.

Met een lengte van 4,63 is de GLB 21 centimeter langer dan de GLA. Door de hoekige koets is het een heel ander model dan de meer coupé-achtige GLA. Dat betekent ook fors meer zitruimte, de GLB heeft een derde zitrij en MPV-achtige eigenschappen. De achterbank kan over een afstand van 14 centimeter verschoven worden.

Opgetuigd

De GLB Concept is opgetuigd met dakbox, extra lampen op het dak, treeplanken en terreinbanden, die zorgen voor een nog stoerdere uitstraling. Ook binnenin is de concept car voorzien van extra glimmers, maar de vorm van het dashboard gaat niet meer veranderen. Net als de andere recente compacte modellen van Mercedes-Benz heeft de GLB het hypermoderne MBUX-infotainmentsysteem met twee beeldschermen.

Onder de motorkap van de auto die het merk in China toont ligt een viercilinder benzinemotor met 224 pk vermogen en 350 Nm koppel. Leuk natuurlijk, maar er komen ook minder krachtige varianten in het productiemodel. De stoere concept car heeft uiteraard vierwielaandrijving, die in normale omstandigheden 80 procent van het motorkoppel naar de voorwielen stuurt.

Als Mercedes-Benz met de GLB hetzelfde tijdspad bewandelt als met de GLA Concept in 2013, dan kunnen we aan het eind van de zomer de onthulling van de productieversie verwachten en staat de GLB over ongeveer een jaar bij de dealers.