Volkswagen stopt de vernieuwde Passat vol met nieuwe technologie. Aan de buitenkant zie je dat nauwelijks, want daar zijn de wijzigingen klein.

Volkswagen presenteert de vernieuwde Passat! Het merk heeft de auto op diverse punten verbeterd, vooral op het gebied van actieve veiligheid. Het merk voegt nieuwe zelfrijdende functies toe onder de noemer IQ.Drive, waarmee de Passat tot een snelheid van 210 km/u semi-autonoom kan rijden. Dat wil zeggen: de auto blijft binnen de lijnen en houdt zelf afstand, maar de bestuurder moet nog wel zijn handen aan het stuur houden. Daarnaast detecteert de camera van de rijbaanassistent nu ook gras als wegafscheiding. Nieuw is een systeem dat met gerichte remingrepen de bestuurder ondersteunt bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre.

De digitalisering van de Passat zie je ook terug in het interieur. Zowel het multimediasysteem als het digitale instrumentarium zijn geüpdatet en in de middentunnel is een draadloze telefoonlader aangebracht. Verder past Volkswagen binnenin mooiere platics en nieuwe stoffen toe. De meest opvallende wijziging is misschien wel dat het analoge klokje op het dashboard is vervangen door een verlicht Passat-logo. Aan de buitenkant zijn het de bekende wijzigingen waaraan je het vernieuwde model herkent: gewijzigde bumpers, nieuwe wieldesigns, koplampen met nieuwe led-techniek en een meer opvallende grille.

Nieuwe dieselmotor

In het motorengamma is de komst van de 2.0 TDI Evo-motor het belangrijkste nieuws. Die is er in eerste instantie alleen met 150 pk en stoot volgens Volkswagen zo’n 10 g/km minder CO2 uit. De overige diesels worden overgenomen uit het huidige model. Het gaat om de 1.6 TDI met 120 pk en 190 en 240 sterke varianten van de 'oude' 2.0 TDI. Ook het benzine-aanbod blijft gelijk, 1.5 en 2.0 TSI-motoren met vermogens van 150, 190 en 272 pk. De GTE plug-in hybride-uitvoering (foto 3) is voorzien van een grotere accu, waardoor het rijbereik nu 55 kilometer is. Deze waarde is gemeten met de nieuwe, meer realistische WLTP-methode.

De vernieuwde Passat komt in het vierde kwartaal van dit jaar naar Nederland. De prijzen zijn nog niet bekend.