De Mazda MX-5 is 30 jaar. Dat viert het merk met een gelimiteerde oplage van de roadster, die de toepasselijke toevoeging 30th Anniversary heeft.

In 1989 presenteerde Mazda op de autoshow van Chicago de eerste generatie MX-5. Nu, 30 jaar later, is diezelfde autoshow de plaats waar Mazda de MX-5 30th Anniversary onthult. Van deze speciale uitvoering worden er 300 gebouwd, waarvan er tien naar Nederland komen.

De MX-5 30th Anniversary is te herkennen aan de nieuwe kleur Racing Orange. Het is volgens Mazda de kleur van een mooie zonsopgang. Niet alleen de carrosserie is oranje, de kleur keert ook terug op de remklauwen en in het interieur. Daar zijn delen van de deurpanelen en het dashboard, de stiksels, de ringen rond de ventilatieroosters en de afwerking van de stoelbekleding in die kleur uitgevoerd.

Andere herkenningspunten van de MX-5 30th Anniversary zijn de speciale, zwarte wielen en de badges met productienummer op de voorschermen. Ook technisch heeft Mazda diverse upgrades doorgevoerd op zijn feestmodel. De remmen zijn van specialist Brembo en de dempers van specialist Bilstein.

De MX-5 30th Anniversary wordt later dit jaar verkrijgbaar in Nederland, als roadster en RF met elektrisch bedienbare hardtop. De prijs is nog niet bekend.