Audi doet er schepje bovenop bij de nieuwe Audi SQ5 TDI. Met een elektrische compressor en mild hybrid-techniek is de nieuwste editie net zo snel als de SQ5 TDI Plus-uitvoering van de vorige generatie.

Audi legt de lat met de nieuwe SQ5 TDI een stukje hoger. Het nieuwe model heeft 347 pk vermogen en 700 Nm koppel, vergelijkbare cijfers als de Plus-uitvoering van de vorige SQ5 TDI. De 3.0 V6 TDI dieselmotor is voorzien van een 7 kW sterke elektromotor die de turbocompressor aanjaagt voordat de eerste uitlaatgassen dat kunnen doen. Daardoor levert de motor al bij weinig toeren veel koppel en is er geen sprake van een ‘vermogensgat’. De maximale trekkracht van 700 Nm is al bij 2.500 tpm beschikbaar.

Accelereren van 0 naar 100 km/u kan met de nieuwe SQ5 TDI in 5,1 seconden, de topsnelheid is begrensd op 250 km/u. Een achttraps automaat verzorgt het schakelwerk en Quattro vierwielaandrijving zorgt ervoor dat de krachten op de juiste manier het asfalt bereiken. In normale omstandigheden is verdeling 60 procent voor en 40 procent achter. Tot maximaal 85 procent van het koppel kan de naar de achterwielen worden gestuurd.

De nieuwe SQ5 TDI is vanaf halverwege maart te bestellen in Nederland. Dat is ook het moment waarop Audi de prijzen bekend maakt.