De Tesla Model 3 is vanaf nu te bestellen, voor iedereen. Ook mensen die niet op de wachtlijst staan kunnen de elektrische auto nu configureren en kopen. Nieuwe bestellingen worden vanaf maart geleverd.

Tesla start officieel met de verkoop van de Model 3 in Nederland. Eerder al konden mensen die op de wachtlijst stonden hun interesse omzetten in een bestelling en nu opent het merk de orderboeken voor iedereen. Tesla belooft de nieuwe bestellingen vanaf maart te gaan leveren.

Nu de configurator beschikbaar is, weten we ook de laatste uitrustingsdetails. Tesla levert de Model 3 in eerste instantie alleen als Longe Range en Performance, die standaard zijn voorzien van het Premium-pakket. De uitrusting bestaat uit een 15 inch aanraakscherm met navigatiesysteem, internet en gratis updates, 18 inch lichtmetalen wielen, airconditioning met automatische klimaatregeling, verwarmde zitplaatsen, elektrisch verstelbare stoelen en een glazen dak. De Performance-uitvoering is daarnaast uitgerust met sportonderstel, verbeterde remmen, grotere wielen (20 inch) en een achterspoiler van koolstofvezel.

Het aantal opties is beperkt: je kunt kiezen uit vijf kleuren, twee wieldesigns, twee interieurkleuren en de optie Autopilot. Die laatste voorziening kun je ook later toevoegen, maar dan kost de software waarmee je semi-autonoom kunt rijden 7.400 in plaats van 5.300 euro.

De Model 3 Longe Range heeft een rijbereik van 560 kilometer en accelereert in 4,8 seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid is 233 km/u. De Performance-uitvoering heeft krachtigere elektromotoren, die meer elektriciteit verbruiken. Daardoor is het rijbereik van de snelste versie iets kleiner, namelijk 530 kilometer. Met de Model 3 Performance sprint je in 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u en bereik je een snelheid van maximaal 250 km/u. Beide versies zijn voorzien van twee elektromotoren, een bij de voorwielen en een bij de achterwielen.

Tesla maakte eerder al de prijzen van de Model 3 bekend. Ze beginnen bij 58.800 euro.