Leuk natuurlijk, die AMG 35-modellen, maar het echte werk komt nu. Mercedes-AMG presenteert de A 45 en CLA 45, met maximaal 421 pk vermogen en een met de hand geassembleerde motor.

Na de opwarmronde met de 35-modellen is Mercedes-AMG klaar voor het echte werk. De eerste 45-modellen van de nieuwe generatie compacte modellen van Mercedes-Benz zijn de A 45 4Matic+ en CLA 4Matic+. Beide komen in twee uitvoeringen, met 387 en 421 pk. Dat vermogen komt uit een aangepaste 2.0 turbomotor, die met hand wordt geassembleerd bij AMG. De motor heeft een hoogtoerig karakter, zo komt het maximale koppel (500 Nm) van de sterkste versie pas vrij bij 5.000 tpm. Accelereren van 0 naar 100 km/u kan in zo’n vier seconden, de topsnelheid is begrensd op 250 of 270 km/u, afhankelijk van de gekozen motorversie en opties.

AMG heeft de A-Klasse en CLA flink onder handen genomen. Zo zijn er diverse verstevigingen aangebracht om de stijfheid van met name het voorste deel van de auto te verbeteren. Dat zorgt voor een nauwkeuriger stuurgedrag en een stabielere wegligging. De toevoegingen zijn onder andere een aluminium plaat onder de motor, een veerpootbrug en verstevigingen aan het subframe.

Uiteraard is ook het onderstel aangepakt, met gewijzigde veren, dempers en draagarmen. Optioneel levert Mercedes AMG Ride Control, met elektronisch aangestuurde dempers. Die zijn net als diverse andere onderdelen, te beïnvloeden met de rijstandenknop. De verbeterde remmen, de nieuwe achttraps automaat en een sportuitlaat maken het lijstje technische verbeteringen compleet.

De nieuwe AMG-modellen komen later dit jaar naar Nederland, de prijzen zijn nog niet bekend.