Het nieuwe merk Lightyear presenteert de One, een elektrische auto met zonnepanelen. In 2021 moet de productie beginnen.

Is dit de volgende stap op het gebied van elektrisch rijden? Het nieuwe merk Lightyear presenteert de One, een auto die met zonne-energie opgeladen kan worden. Met vijf vierkante meter aan zonnepanelen is het volgens makers mogelijk om tot wel 20.000 kilometer per jaar te rijden op zonne-energie. De Lightyear One heeft een ‘relatief kleine’ accu, die ook via een het normale stopcontact of een laadpaal is op te laden. Het maximale rijbereik is zo’n 725 kilometer.

Naast het optimaliseren van de zonnepanelen heeft Lightyear zich vooral gericht op het zo efficiënt mogelijk maken van de auto. Zo zijn de elektromotoren, vier stuks in totaal, bij de wielen gemonteerd, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat in de overbrenging. De stroomlijn is geoptimaliseerd, het ontwerp staat in dienst van de aerodynamica. De druppelvormige carrosserie en de afgedekte achterste wielkasten zijn de meest zichtbare voorbeelden.

In 2021 in productie

De elektrische auto is nu nog een prototype en wordt de komende 2 jaar verder ontwikkeld. De eerste exemplaren moeten in 2021 geproduceerd worden, in een oplage van vijfhonderd stuks waarvan de eerste honderd al gereserveerd zijn. De prijs bedraagt 119.000 euro. Ook aan zakelijke rijders is gedacht, zij kunnen de auto via leasemaatschappij Leaseplan reserveren. Het tarief bedraagt 1.879 euro per maand.

Het merk Lightyear komt voort uit het Solar Team Eindhoven, dat succesvol deelnam aan races met zonne-auto’s in Australië. De voormalige studenten van de TU Eindhoven hebben de ervaring gebruikt bij de ontwikkeling van de Lightyear One.