Je investeert als ondernemer bijna 7.000 euro extra maar je betaalt tot 45.000 euro minder belasting. En dan krijg je nog meer laadruimte ook. De nieuwe, verlengde versie van de Mercedes-Benz X-Klasse heeft (bijna) alleen maar voordelen.

Mercedes-Benz presenteert de verlengde versie van de X-Klasse. Het merk schakelde specialist Veth Automotive in om de pick-up te verlengen en het dak van de cabine te verhogen. Daarmee voldoet de aangepaste versie aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan vrijstelling van BPM-belasting voor ondernemers, ook wel grijs kenteken genoemd.

34 centimeter is de extra lengte in de laadbak van de verlengde versie, waarmee het totaal op 2,06 meter komt. Het dak van de cabine is met 9 centimeter verhoogd, ook een ingreep die noodzakelijk is voor BPM-vrijstelling. Mercedes-Benz camoufleert de dakopbouw met dakrails, waardoor de wijziging niet direct in het oog springt.

Mercedes-Benz biedt de ombouw aan voor de 220 d (163 pk) en 250 d (190 pk) dieseluitvoeringen. De ingreep kost 6.995 euro, een bedrag dat je direct terugverdient doordat de BPM-belasting vervalt. Die bedraagt op de X-Klasse, afhankelijk van de gekozen uitvoering, zo’n 39.000 tot 45.000 euro. De instapprijs exclusief btw en BPM voor de verlengde uitvoering is 45.475 euro. Je bespaart daarmee ten opzichte van de BPM-plichtige normale uitvoering 32.246 euro. Bestellen kan nu al, maar de ombouw kan pas vanaf mei worden gedaan.