Audi e-tron komt ook als Sportback

Volgende week, aan de vooravond van de Los Angeles Auto Show, onthult Audi twee primeurs: de e-tron Sportback en de RS Q8. De eerste details zijn al bekend.

Audi reist af naar Los Angeles, waar volgende week de L.A. Auto Show begint. Aan de vooravond - 20 november om 3 uur 's nachts Nederlandse tijd - zal het merk twee nieuwe modellen onthullen. 

De eerste is de Audi e-tron Sportback, een coupé die technisch verwant is aan de elektrische SUV e-tron (hierboven afgebeeld). Een primeur op dit nieuwe productiemodel zijn de Digital Matrix-koplampen, die de weg vóór de auto 'met ongekende precisie' kunnen verlichten, aldus Audi.

Debuut nummer twee is de Audi RS Q8, de performanceversie van de SUV Q8. Audi belooft voor het topmodel van de Q8-familie niet alleen forse prestaties, de achtcilinder twinturbomotor zou ook relatief zuinig zijn.

Dat dankt het systeem aan drie voorzieningen: cilinderuitschakeling, een milde hybridesysteem en het BAS-systeem. De milde hybride (MHEV) is gebaseerd op een 48 Volt-net. Met de Belt Alternator Starter kan de RS Q8 tot 12 kW (16 pk) aan vermogen terugwinnen en later inzetten, door 40 seconden lang te 'zeilen' met de motor uitgeschakeld.