Op de IAA-autoshow presenteert BMW de Concept 4. Die biedt een combinatie van traditioneel BMW en toekomstig design. Zo vormt de conceptcar een vooruitblik op het exterieur van de 4 Serie Coupé, die we volgend jaar verwachten.

Dit jaar kwam de nieuwe BMW 3 Serie op de markt en dus is het tijd om ook de 4 Serie te vernieuwen. Op de vandaag geopende IAA-autoshow geeft het Beierse merk ons alvast een indruk wat we kunnen verwachten. Het presenteert daarvoor de Concept 4, een coupé die volgens hoofdontwerper Adrian van Hooydonk 'de esthetische essentie van BMW' vertegenwoordigt: met de juiste proporties en moderne designdetails. 

De knoert van een grille is het eerste wat opvalt. Door de vorm van de vertikale nieren is dit radiatorrooster direct herkenbaar als BMW; denk maar eens terug aan klassiekers als de BMW 3.0 CSi. Toch is de grille alles behalve traditioneel. Bij gedetailleerd onderzoek blijken op moderne wijze kleine, gestyleerde "nummer 4's" het raster samen te stellen. 

BMW Concept 4

Meer herkenbaars vinden we aan de achterzijde, die breed is en laag hangt om te laten zien dat 'de 4' gericht is op liefhebbers van sportief rijden. Het bekende L-vormige achterlicht, bestaande uit een enkel glasvezel-element, contrasteert weer met de moderne vormgeving van de uitlaateinden. Meer hedendaagse opmerkelijkheden zien we in de fraaie zijspiegels: aan de binnenkant daarvan lijkt een BMW-logo te zweven. De hoogglans rode lak 'Forbidden Red' laat op sommige vlakken een haast zwart effect zien. 

Van voor tot achter benadrukt het designteam dat een moderne coupé volgens hen een silhouet hoort te hebben met langgerekte motorkap, lange wielbasis en korte overhangen. De daklijn loopt helemaal door tot het vertikaal vinnetje achterop en laat daarbij weinig ruimte voor de zijramen. De vouw op de flanken, tussen de wielkasten in, versterkt het idee dat de Concept 4 een laag zwaartepunt heeft. De aanstaande 4 Serie zal op hoofdlijnen overeenkomen met deze conceptcar.