Kia vernieuwt de compacte SUV Stonic. Een primeur is de EcoDynamics+-versie met milde hybride aandrijflijn. Daarnaast zijn er nieuwe multimedia, veiligheidssnufjes en personaliseringsmogelijkheden.

Bij de vernieuwing van de Stonic vervangt Kia de zogenaamde 'Kappa'-motoren door Smartstream-exemplaren. Ook die hebben 1,0 liter inhoud, directe turbo injectie en een vermogen van 100 of 120 pk; ze zijn echter zuiniger, bieden meer koppel, hebben CVVD en zijn gekoppeld aan een 48V MHEV-systeem. Door de Continu Variabele Klep Duur (CVVD) schakelt de motor naadloos tussen verschillende verbrandingscycli, hetgeen de efficiëntie optimaliseert in alle rijsituaties. 

Het milde hybride systeem (MHEV) bestaat uit een 48 Volt lithium-ion-polymeerbatterij en een Milde Hybride Starter-Generator die de benzinemotor ondersteunt. Tijdens het vertragen wint de MHSG energie terug. Bij het accelereren geeft 'ie stroom vrij zodat de brandstofmotor minder wordt belast en de emissies lager uitvallen. 

Ook nieuw is de iMT, de intelligente handbak met zes verzetten. Met deze 'clutch-by-wire'-transmissie wordt de motor eerder uitgeschakeld bij het uitrollen. Net als de optionele 7DCT-automaat met dubbele koppeling is ook net de iMT 'zeilen' mogelijk, tot 125 km/u. Dankzij deze snufjes wordt benzine bespaard en minder CO2 uitgestoten. 

Kia Stonic 2021

Veel personaliseringsmogelijkheden

Afgezien van de nieuwe full-led-koplampen en opnieuw vormgegeven 16 inch lichtmetalen wielen zie je niet echt dat Kia de Stonic vernieuwd heeft. Maar de mogelijkheden bij het bestellen zijn enorm toegenomen. Nieuwe lakkleuren, contrastkleuren voor het dak, infotainmentopties en veiligheidssystemen - je kunt de Stonic nu nog meer eigenheid toekennen. 

We noemen de multimedia met 8 inch touchscreen, waarbij de 'Phase II' UVO Connect voorzien is Bluetooth-multiverbinding (simultaan gebruik van twee mobiele apparaten)'; de On-Board Services met online spraakherkenning en navigatie op basis van historische verkeersdata én realtime gegevens uit de cloud; het automatische noodremsysteem dat andere voertuigen, voetgangers en fietsers herkent; en het automatisch accelererende, remmende en sturende Lane Following Assist.

In aanloop naar de marktintroductie zullen alle specificaties én de prijzen worden bekendgemaakt. Half september staat de vernieuwde Stonic bij de Kia-dealers.