Volkswagen mag trots zijn: met het nieuwe elektrische model ID.3 is 531 km gereden op één lading stroom. Dat is zelfs meer dan 100 km boven de officiële WLTP-waarde. 

Sommige records zijn wel heel bijzonder. Zoals het actieradius record dat deze week is behaald met de ID.3, Volkswagens nieuwe elektrische auto. Terwijl het officiële WLTP-bereik op 420 km ligt, werd met deze auto op één lading stroom liefst 531 km ver gereden. Normaalgesproken ligt de WLTP-waarde zo'n 20 à 25 procent boven de in de praktijk te behalen actieradius. Het officiële verbruik (14,5 tot 15,4 kWh/100 km) daalde daarmee tot slechts 10,9 kWh/100 km.

De route voerde van de ID.3-fabriek in Zwickau (in het voormalige Oost-Duitsland) naar Shaffhausen in Noord-Zwitserland. De auto was een van de eerste in serie geproduceerde ID.3-introductieversies 1st Pro Performance met een 58 kWh-accupack. 44 procent van de tijd werd over snelwegen gereden, de rest van de tijd over gewone straten en wegen. 

Zelfs lange reizen zijn geen probleem

Wel dienen we aan te tekenen dat chauffeur Felix Egolf - what's in a name?! - kampioen is in het zogenaamde 'hypermiling': rijden met technieken waarmee de energie-efficiëntie wordt gemaximaliseerd en het verbruik geminimaliseerd. Zo haalde Egolf steeds weer zijn voet van het 'gas'pedaal om te kunnen 'zeilen'. Ook reed hij niet al te snel. De rijder was zeer tevreden: "Met z'n hoge voltage-batterij, efficiënte aandrijflijn en snelle laadmogelijkheden zijn zelfs lange reizen geen probleem."

Te bestellen vanaf 37.990 euro

De Volkswagen ID.3 kan reeds bij de VW-dealer besteld worden in de 'limited edition' 1st, vanaf 37.990 euro. Deze heeft een 204 pk elektropower, 310 Nm koppel en het 58 kWh-batterijpakket. In september beginnen de afleveringen. Na het introductiemodel volgt het volledige modelgamma. De ID.3-instapversie met een actieradius tot 330 km (volgens WLTP) krijgt in Nederland naar verwachting een prijs onder de 36.000 euro.