DS Automobiles presenteert de DS 9, het nieuwe topmodel van het merk. De bijna 5 meter lange sedan is volgehangen met luxe voorzieningen.

DS Automobiles breidt zijn assortiment uit de met DS 9. Deze nieuwe sedan is meteen het topmodel van DS, dat verder de SUV's DS 3 Crossback en DS 7 Crossback verkoopt. Hoewel het merk de auto positioneert in het middensegment, schurkt de DS 9 met een lengte van 4,93 meter tegen modellen uit een hogere klasse aan. De wielbasis van 2,90 meter is riant en daar profiteren vooral de achterpassagiers van. Volgens DS zijn de zitplaatsen achterin net zo comfortabel als voorin, de optionele massagefunctie moet dat onderstrepen. Ook achterbankverwarming en – koeling zijn leverbaar. Het interieur is bekleed met leer en alcantara en heeft een chique uitstraling, die verder is te verfraaien met diverse interieurthema’s.

Het comfort wordt vergroot door de adaptieve demping met Active Scan, een systeem dat de weg verkent en met die informatie de dempers aanstuurt. DS heeft ook veel aandacht besteed aan de geluidsisolatie. Moderne functies, zoals ontgrendelen met een smartphone en semi-autonome rijfuncties, zijn present.

Drie keer hybride

De DS 9 wordt vanaf de verkoopstart later dit jaar leverbaar met 225 pk sterke hybride aandrijflijn, die bestaat uit een 80 kW sterke elektromotor, een 1.6 THP benzinemotor, een achttraps automaat en een 11,9 kWh accupakket. DS geeft een elektrisch rijbereik op van 40 tot 50 kilometer. Van deze zogenaamde E-Tense-uitvoering komen later nog twee versies, met 250 en 360 pk. Ook wordt de DS 9 leverbaar met een 225 pk sterke versie van de 1.6 THP-benzinemotor.

De nieuwe topsedan is dankzij de bekende DS-grille direct herkenbaar als een auto van dat merk. Een opvallend ontwerpkenmerk zijn de hooggeplaatste knipperlichten aan de achterkant, een knipoog naar de Citroën DS. Bekende DS-elementen zijn verder de verzonken deurgrepen en veel chroom, waaronder een strip die over de hele motorkap loopt.

De DS 9 gaat in China geproduceerd worden. De verkoop in Nederland begin waarschijnlijk aan het eind van het jaar.