Seat presenteert de nieuwe Leon! Het merk onthult naast de hatchback ook meteen de Sportstourer, beide versies komen halverwege dit jaar naar Nederland.

De nieuwe Seat Leon borduurt voort op de succesformule van het uitgaande model. Hoewel het ontwerp helemaal nieuw is, herken je het profiel van de Leon duidelijk. De meer rechtopstaande grille en de iets meer naar achteren geplaatste koplampen, in de stijl van de SUV Tarraco, zijn de opvallendste vernieuwingen. Aan de achterkant herken je de nieuwste editie aan de led-verlichting die over de hele breedte van de achterklep loopt.

Binnenin heeft de digitalisering toegeslagen. Twee grote beeldschermen vervangen zo’n beetje alle knoppen en meters, waardoor het dashboard een opgeruimde uitstraling heeft. Het scherm in het midden is standaard 8,25 inch groot, maar Seat levert ook een 10,1 inch exemplaar. De nieuwste functies zijn beschikbaar, zoals slimme smartphone-integratie, online-services en intelligente spraakbediening.

Doorontwikkeld platform

De nieuwe Leon staat op een doorontwikkelde versie van het MQB-platform, waar de huidige generatie ook al gebruik van maakt. Het nieuwe model is 8,6 centimeter langer, waarvan 5 centimeter ten goede komt aan de wielbasis en daarmee de beenruimte achterin. De kofferbak is met 380 liter inhoud exact even groot, de Sportstourer heeft wel meer bagageruimte. 30 liter meer kan de stationwagon meenemen, waarmee het totaal op 617 liter komt.

Seat kan putten uit het enorme motoraanbod van moederbedrijf Volkswagen en doet dat dan ook gretig. Het benzineaanbod omvat de 1.0 TSI met 90 en 110 pk en de 1.5 TSI met 130 en 150 pk. Beide motoren zijn, in combinatie met een DSG-automaat, leverbaar met mild hybrid-techniek. Voor het eerst biedt Seat van de Leon ook een plug-in hybride aan, met een 1.4 TSI-motor als basis en een systeemvermogen van 204 pk. Het elektrische rijbereik van deze uitvoering is 60 kilometer.

De prijzen van de nieuwe Leon worden in aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.