Hier is de nieuwe Audi A3 Sportback! Technisch blijft veel bij het oude, maar het design is compleet nieuw. Waar je soms bij een nieuwe Audi twee keer moet kijken of je écht een nieuwe versie voor je hebt, is dat bij de nieuwe A3 in een oogopslag duidelijk.

Audi presenteert de nieuwe A3 Sportback. Niet op de autosalon van Genève, want die is afgelast. Daarom wordt het nieuwe model nu digitaal voorgesteld. Audi gooit het, een beetje dan, over een andere boeg met de A3. Grote luchtinlaten aan de voorkant, nadrukkelijke vouwen in het plaatwerk en uitgeklopte wielkasten: de Sportback doet zijn naam nu eer aan.

Het dashboard is ook helemaal nieuw, met opvallend geplaatste ventilatieroosters. Standaard levert Audi de nieuwe A3 met twee 10 inch beeldschermen. Uiteraard zijn de nieuwste snufjes beschikbaar, zoals openen en sluiten met een smartphone, real-time verkeersinformatie en integratie van een slimme spraakassistent. De nieuwe A3 kan op de snelweg semi-autonoom rijden en is voorzien van alle gebruikelijke actieve veiligheidssystemen.

Onderhuids blijft veel bij het oude en daarom heeft de A3 Sportback ook nagenoeg dezelfde afmetingen als het uitgaande model. In de breedte en hoogte biedt de nieuwe Sportback enkele centimeters extra, de kofferbak is met 380 liter exact even groot. Ook bij het motoraanbod zijn er geen verrassingen. De 1.0 TFSI met 110 pk en de 1.5 TFSI met 150 pk vertegenwoordigen het benzine-aanbod, voor dieselrijders is er keuze uit 116 en 150 pk sterke versies van de 2.0 TDI-motor. Later volgen meer motorvarianten, waaronder plug-in hybride en aardgasversies.

De nieuwe A3 komt in mei naar Nederland, de prijzen zijn nog niet bekend.