Toyota biedt met de Proace Electric uitstootvrij rijden tot 330 km. De bestelwagen heeft een ruim laadvermogen, is als trekauto bruikbaar, verschijnt in vele varianten en is eenvoudig op te laden. De garantie op het batterijpakket is bijzonder lang. 

Per direct kun je via de Toyota Bedrijfswagen-dealer de Proace Electric bestellen. De aflevering start vanaf oktober. Prijzen zijn nog niet bekend, maar de overige cijfers stellen beslist niet teleur. Je hebt de keuze uit twee batterijpacks, 50 en 75 kWh, waarbij de actieradius van laatstgenoemde (volgens de WLTP-meting) op maximaal 330 km ligt. Met de 136 pk vermogen en het koppel van 260 Nm kun je maximaal 130 km/u rijden.

Accupakket 

Standaard laad je de bestelwagen op aan een laadpunt op wisselspanning met een 16A 3-faselader van 11 kW. Andere mogelijkheden zijn opladen aan een regulier stopcontact en snelladen via een CCS2-aansluiting tot een piekvermogen van 100 kW. Bij zo'n snellader is de accu binnen een half uur (50 kWh-versie) of drie kwartier (75 kWh) voor 80 procent vol. Gebruik je het 3-fasenlaadpunt, dan laad je in minder dan 2 uur 100 km extra bij.

Uitzonderlijk lang is de garantie op het batterijpakket: zolang de auto in onderhoud blijft bij de Toyota-dealer ligt deze op liefst 15 jaar, met een maximum van 1.000.000 km en tot 75 procent van de oorspronkelijke capaciteit. Aangezien het accupakket onder de laadvloer ligt, beschik je - afhankelijk van de uitvoering - over 1.000 tot 1.275 kg laadvermogen. Je kunt de elektrische Proace ook als trekauto inzetten, met een geremd gewicht tot 1.000 kg.

Toyota ProAce Electric

Vele varianten

Toyota zal veel verschillende versies van de Proace Electric uitbrengen. Eerst zijn dat een uitvoering met dubbele cabine - geschikt voor zes inzittenden en een lading van maximaal 4 m3 - plus drie andere bestelwagenvarianten: de Compact (4,6 m3), de Worker (5,3 m3) en de Long Worker (6,1 tot 6,6 m3). Wie meer nodig heeft kan een Proace Electric Truck bestellen met open laadbak, kipper of maatwerkopbouw tot 10,5 m3. Voor taxirijders en -centrales verschijnt vanaf 2021 ook een Proace Electric Shuttle met negen zitplaatsen.