Vandaag introduceert Volkswagen twee nieuwe modellen van de achtste generatie Volkswagen Golf: de stationcar Golf Variant en de Golf Alltrack. Laatstgenoemde is voortaan een apart model dat het midden houdt tussen een stationcar en SUV.

Volkswagen breidt de nieuwe generatie van de Golf uit. Voortaan is de Alltrack niet langer een specifieke uitvoering van de Variant, maar een op zichzelf staand model. Het krijgt dan ook het uiterlijk mee van een cross-over, een kruising van de stationwagon en een SUV. Naast specifieke bumpers kent dit carrosserietype een apart interieur. Ook staat de Alltrack hoger boven de grond, heeft 'ie 4Motion permanente vierwielaandrijving en kun je er een aanhanger tot 2.000 kg mee trekken. 

De stationcar Golf Variant

Doordat de lengte en wielbasis van de nieuwe Golf Variant met 66 mm is gegroeid (nu 4,633 meter respectievelijk 2,686 meter) heeft de stationwagon iets mooiere proporties. Dat de daklijn afloopt en de achterraampjes opzij wat weghebben van die van een coupé betekent niet dat je binnenin krap zit: de passagiers achterin profiteren van minimaal 48 mm extra beenruimte. Daarnaast passen in het bagagecompartiment extra spullen; de minimaal 611 liter ruimte is uit te breiden tot liefst 1.642 liter. Optioneel kun je een elektrisch te bedienen achterklap bijbestellen. 

Volkswagen Golf Variant 2021

Introductie milde hybride

De showroomintroductie van de Golf Variant - die vandaag al in Duitsland begint en spoedig hier wordt verwacht - gaat gepaard met nieuwe, milde hybride aandrijving. Deze eTSI-aandrijflijn, altijd voorzien van een DSG-automaat met dubbele koppeling, zorgt voor 'significant lager brandstofverbruik'. Een 48V-starter/generator en lithium-ion batterij maken het bijvoorbeeld mogelijk te 'zeilen', doorrijden zonder gebruik te maken van de turbobenzinemotor. 

Ook de TDI-motoren voor de Volkswagen Golf Variant zijn voorzien van een innovatie: 'twin dosing' of 'dual AdBlue'-injectie. Dat wil zeggen dat de dieselkrachtbronnen twee SCR-catalysatoren hebben die de stikstofoxide (NOX-)uitstoot nog verder verlagen. 

Update

Aanvullend heeft de Nederlandse importeur bekendgemaakt dat de Golf Variant vanaf half oktober te bestellen is en vanaf medio december in de showrooms staat.