Mercedes-Benz neemt haar nieuwste elektrische model in de verkoop: de compacte, elektrische premium-SUV EQA. Als eerste arriveert de EQA 250, later verschijnen meer varianten. 

Vanaf heden kun je de Mercedes-Benz EQA bestellen. Consumenten betalen vanaf 49.995 euro rijklaar. Het Business Solution Luxury-leasemodel voor zakelijke rijders heeft een een fiscale waarde van eveneens 49.995 euro. De compacte, elektrische premium-SUV staat in het voorjaar bij de dealers. In eerste instantie gaat het om de uitvoering EQA 250.

Actieradius en prestaties

Uiteindelijk wordt de EQA uitgebreid tot familie. Er verschijnen nog varianten met meer vermogen, een grotere actieradius en met vierwielaandrijving. De EQA 250 is trouwens ook niet mis: de accucapaciteit van 66,5 kWh is goed voor een actieradius van 426 km (gemeten volgens WLTP). De elektromotor biedt maximaal 140 kW vermogen, omgerekend staat dat gelijk aan 188 pk. Er is altijd 375 Nm trekkracht beschikbaar. 

De accu volledig opladen aan een wallbox of laadpaal duurt 5 uur en 3 kwartier. Aan een snellader heb je slechts een half uurtje nodig om tot 80 procent bij te laden. Het batterijpakket ligt onder de bodem. Het is losgekoppeld van het onderstel en de carrosserie om zo min mogelijk geluiden en trillingen te produceren. Verder is het in een frame geplaatst, om de veiligheid te verhogen in geval van een ongeluk. 

Mercedes-Benz EQA

Uiterlijk en standaarduitrusting

Net als het andere model (de EQC) van de Mercedes-Benz EQ-familie is de EQA herkenbaar aan de Black Panel-grille en de afwerkingsaccenten in blauw. In het introductiemodel EQA Edition 1 is de kleur zelfs zichtbaar door de geperforeerde nappalederen bekleding heen. Exclusief voor de EQA worden ook roségoudkleurige accenten toegepast, bijvoorbeeld op de bi- of tri-color lichtmetalen wielen en op het instrumentenpaneel. 

Tot de standaaarduitrusting behoren onder meer een warmtepomp (voor een beter energie-rendement en dus meer elektrische kilometers), een actieve spoorassistent, een actieve remassistent, een rijassistentiepakket, het infotainmentsysteem MBUX, een elektrisch te openen en sluiten achterklep, comfortstoelen met viervoudig verstelbare lendensteun en een met leder bekleed multifunctioneel stuurwiel. Het navigatiesysteem met Electric Intelligence maakt continue actieradiussimulaties, om bijvoorbeeld de laadlocatie probleemloos te bereiken.