Toyota, dat is toch het merk van de hybrides? Jazeker, maar zo langzamerhand komt er meer elektrificatie in het productassortiment. Het eerste volledig elektrische model dat het presenteert is de bZ4X, een SUV waarmee je echt kunt terreinrijden - en desgewenst ook zonne-energie opladen.

Toyota, het merk dat bekendstaat om z'n 'hybrides zonder stekker', breidt de elektrificatie van het gamma steeds verder uit. Naast plug-in hybrides en waterstof-elektrische auto's komt het binnen een jaar met volledig batterij-elektrisch aangedreven modellen. Het eerste model, te onthullen op 2 december aanstaande, is de bZ4X - waarbij 'bZ' staat voor 'beyond Zero' (emissie). 

De SUV bZ4X biedt goede ruimte aan vijf inzittenden plus 452 liter bagage, dankzij de grote wielbasis. Die is, in vergelijking met de Toyota RAV4, 160 mm langer. Daarnaast is de bZ4X 85 mm lager, ook de motorkap ligt 50 mm lager. Z'n ontwerp bevat meer aerodynamische elementen - zoals de openingen op de hoeken van de voorbumper voor minder turbulentie - die uiteindelijk bijdragen aan een prima actieradius. Deze ligt in de WLTP-test op ruim 450 km. De lithium-ion batterijen liggen onder de vloer. Het lage zwaartepunt, de gewichtsbalans voor/achter en de hoge carrosseriestijfheid helpen de veiligheid en de wegligging. Met enkel het stroompedaal kun je versnellen én afremmen.

Toyota Bz4X

Twee aandrijfvarianten

Als de Toyota bZ4X in de loop van 2022 op de markt komt, is er keuze uit twee aandrijfvarianten. De eerste is voorwielaangedreven. Diens elektromotor levert 150 kW / 201 pk vermogen en 265 Nm koppel. Nummer twee, uitgevoerd met elektromotoren (elk van 80 kW / 107 pk) op de voor- en achteras, is goed voor een 0-100 km/u-sprintje in 7,7 seconden. 

Niet alleen beschik je met deze variant over All-Wheel Drive. Je hebt ook XMode-rijmodi voor diverse ondergronden en weersomstandigheden en  Grip Control voor zwaar terrein. Voor het eerst levert Toyota ook One Motion Grip, het nieuwe steer-by-wire systeem, ofwel volledig elektronische besturing tussen het stuur en de wielen. 

De 71,4 kWh accu kan aan een 150 kW-snellader in circa 30 minuten tot 80 procent worden opgeladen. Toyota verwacht veel van deze batterij: slechts 10 procent afname van prestaties na 10 jaar of 240.000 gereden kilometers. En wil je nog meer duurzaamheid, dan kun je de bZ4X bestellen met het Solar Roof. In het dak worden dan zonnepanelen aangebracht, waarvan de opgewekte energie in de batterij wordt opgeslagen. Per jaar win je daar 1.800 te rijden kilometers mee.