Op 2 december debuteert de Toyota GR86, een technische doorontwikkeling van de sportcoupé GT86. Voor de techniek is gebruikgemaakt van de expertise van het Toyota Gazoo Racing-team. 

De opvolger van de Toyota GT86 komt eraan! De doorontwikkelde sportcoupé krijgt de naam GR86, verwijzend naar het Toyota Gazoo Racing-team dat een bijdrage leverde aan de technische vernieuwingen. Ook het exterieurdesign is aangepast, met betere aerodynamica en stijlkenmerken van Toyota's andere sportieve modellen, de GR Supra en GR Yaris. In de cabine zijn nieuwe sportstoelen te vinden. De rugleuningen van de zitplaatsen achterin zijn neer te klappen, zodat in de bagageruimte bijvoorbeeld vier wielen mee te nemen zijn naar de bestemming waarvoor de GR86 is gemaakt: het circuit. 

Technische vernieuwingen

De 2,4 liter boxermotor is gegroeid van 1.998 naar 2.387 cm3 inhoud. Daarmee kun je nu 234 paardenkrachten benutten, goed voor een topsnelheid van 226 km/u en een 0-100 km/u-sprint van 6,3 seconden. De volle 250 Nm koppel is al bij 3.700 tpm beschikbaar. Door aanpassing van de brandstofinjectie reageert de GR86 sneller op het gaspedaal dan de GT. Toyota heeft ook de handgeschakelde zesbak en de automaat herzien.

Toyota GR86 (gecamoufleerd)

Verder heeft het merk lichtere, maar sterkere materialen gebruikt. Niet alleen is de carrosserie nu 50 procent stijver, het zwaartepunt ligt lager en de gewichtsverdeling van 53:47 is bijna ideaal. Als bestuurder beleef je het ook nog eens vanuit een 5 mm lagere zitpositie. En vergeet ook het effect van de herziene uitlaat niet, die krachtiger dan ooit brult. 

Het rijgedrag is meer voorspelbaar geworden, met geoptimaliseerde vering en demping. Om het toegenomen koppel goed aan te kunnen heeft Toyota de achterwielophanging verstevigd. De nieuwe, elektronische stuurbekrachtiging is geïntegreerd in de stuurkolom, dat scheelt gewicht en ruimte. Elke GR86 krijgt geventileerde remschijven mee en controlesystemen als traction control, Vehicle Stability Control en een noodremsysteem. 

Onthulling en marktintroductie

De hierbij afgebeelde Toyota GR86 is nog gecamoufleerd; de productieversie wordt op 2 december onthuld. In het voorjaar van 2022 komt de sportcoupé op de markt en worden de prijzen bekendgemaakt.