De nieuwe generatie Toyota Aygo komt eraan en die gaat Aygo X heten. De hatchback wordt dan ook vervangen door een cross-over model - en dat in het meest compacte segment van stadsauto's.

Toyota warmt ons met een teaserafbeelding op voor de onthulling van de nieuwe generatie Aygo. Die vindt begin november plaats. Dan wordt niet zomaar een opvolger van het populaire model gepresenteerd, maar de nieuwe Toyota X - spreek uit als 'Toyota Cross'. De hatchback maakt daarbij plaats voor een SUV cross-over. Dat is bijzonder in het meest compacte segment van stadsauto's. 

Eerder dit jaar werd al een tipje van de sluier geopenbaard, in de vorm van de conceptcar Toyota Aygo X Prologue. De nieuwe Aygo X kan daarvan karakteristieken meekrijgen maar zal minder radicaal ogen als het studiemodel dat bij dit artikel is afgebeeld.

De nieuwe generatie Aygo komt te staan op hetzelfde platform als z'n grotere broer Yaris, die daarmee de titel Auto van het Jaar binnenhaalde. De voordelen: veiliger, meer rijplezier en extra interieurruimte. Verder zet Toyota in op zuinig brandstofverbruik. De Aygo X is in de Europese designstudio ED2 van Toyota ontworpen. Het ontwikkelteam is uitgegaan van de eisen die stedelijke gebieden op ons continent, nu en in de toekomst, stellen aan een stadsauto.