De Hyundai Tucson en Ioniq 5 hebben allebei vijf sterren gekregen voor de Euro NCAP crashtest. Dat is de maximale score die een auto kan behalen.

Beide modellen kregen de hoogste score in alle vier categorieën: bescherming van volwassen inzittenden, bescherming van kinderen in de auto, voetgangersbescherming en Safety Assist.

De lijst met veiligheids- en rijassistentiesystemen – gebundeld onder de naam Hyundai SmartSense – is indrukwekkend. Zo is de Tucson onder meer uitgerust met Forward Collision-Avoidance Assist met herkenning van voetgangers, fietsers en auto’s. Als het systeem een mogelijke aanrijding detecteert en de bestuurder niet op tijd reageert, remt de auto automatisch.

Een primeur op de Ioniq 5 is Highway Driving Assist 2. Op basis van informatie van de camera aan de voorzijde, radarsensoren en navigatiegegevens houdt het systeem de snelheid van de auto en de afstand tot de voorligger constant, terwijl het de auto ook midden in de rijstrook houdt. Het systeem kan de bestuurder ook helpen bij het wisselen van rijstrook.