De Hyundai Ioniq 5 is uitgeroepen tot ANWB Trekauto van het Jaar 2022. Een primeur, want het is voor het eerst dat een volledig elektrische auto deze onderscheiding ontvangt. De Ioniq 5 neemt het stokje over van de Hyundai Tucson Hybrid die vorig jaar werd gekroond tot beste caravantrekker van Nederland.

De batterij-elektrische Ioniq 5 nam het in de verkiezing Trekauto van het Jaar 2022 op tegen de Kia Sportage 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid, de Volvo XC40 Recharge Pure Electric, de Lynk & Co 01, de Peugeot 308 Hybrid 225 en de SsangYong Korando e-Motion. Specialisten van de KampeerKampioen en ANWB Experts selecteerden de zes finalisten. Gelet werd onder meer op technische innovatie, belang voor de markt, toegestaan trekgewicht (minimaal 1.350 kg op basis van het ANWB trekautoadvies) en prijsstelling (uitgaande van de basisuitvoering).

Volgens de jury van de verkiezing Trekauto van het Jaar 2022 dankt de Ioniq 5 zijn overwinning vooral aan zijn geweldige rijeigenschappen en slimme snufjes voor (caravan)kampeerders. Daarmee doelt de keuzecommissie onder meer op de Vehicle to Load-technologie (V2L) waarmee de elektrische Hyundai stroom kan leveren, bijvoorbeeld om in de vrije natuur te kamperen. De Ioniq 5 kan 220 volt leveren aan de caravan.

De Ioniq 5 is verkrijgbaar met keuze uit twee batterijpakketten en achterwiel- of vierwielaandrijving. In totaal zijn er vier uitvoeringen: Style, Connect, Connect+ en Lounge. In de standaarduitvoering Style is de IONIQ 5 (met 58 kWh-batterij) al zeer rijk uitgerust.

De Ioniq 5 maakt gebruik van het Electric-Global Modular Platform (e-GMP) dat speciaal is ontwikkeld voor batterij-elektrische voertuigen (BEV) zoals de Ioniq 5. Het biedt grote voordelen op het gebied van prestaties, veiligheid en ruimte. Dankzij het 800V-systeem laadt de Ioniq 5 ultrasnel op. Binnen vijf minuten is zijn rijbereik vergroot met 100 km.