Iedereen wil in deze dure tijden met torenhoge brandstofprijzen goedkoop tanken. Maar waar kan je nog goedkoop tanken? En zijn er slimme manieren om brandstof te besparen? in dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

 

Goedkoop tanken? Neem de eerstvolgende afrit!

Als je goedkoop wil tanken dan is de eerste regel dat je beter de tankstations langs de snelweg kan vermijden. Deze pompstations staan erom bekend dat ze de hoogste prijzen hanteren. Natuurlijk is het handig om langs de snelweg te tanken als je onderweg bent naar je bestemming, maar het loont vaak de moeite om een afslag te nemen en langs een provinciale weg of in een nabij dorp de tank vol te gooien. Want volgens de ANWB hebben de hoge prijzen ook een klein voordeel: de prijsverschillen zijn groter waardoor slim tanken honderden euro's op jaarbasis kan schalen. De organisatie meldt dat benzine en diesel langs de snelweg gemiddeld 14 cent duurder is dan bij de pomp weg van de snelweg. In 2019 was dat prijsverschil 10 cent.

 

Kies voor de onbemande pomp

Een andere manier om goedkoop te tanken is door te kiezen voor de onbemande pomp. Een onbemande pomp vind je meestal in dorpen, steden en langs provinciale wegen. Deze benzinestations bieden niet de luxe van een pompshop met een toilet, een uitgebreid assortiment etenswaren en andere artikelen. Ze bieden echter wel dubbel voordeel. Door hun ligging zijn de brandstofprijzen er sowieso lager dan langs de snelweg, én de prijzen zijn extra laag omdat je niet betaalt voor de kosten van personeel en de luxe van de pompshop.

 

Maak een prijsvergelijking

Daarnaast kan het lonen om een prijsvergelijking te maken tussen de verschillende aanbieders zoals Shell, Esso, Total en BP. Al deze aanbieders hanteren hun eigen prijzen en de prijsverschillen kunnen soms flink oplopen. Dit geldt overigens niet alleen voor de verschillen tussen de aanbieders zelf, ook de prijsverschillen tussen tankstations van dezelfde aanbieder kunnen groot zijn. Esso is volgens gegevens van de ANWB een van de duurste tankstations langs de snelweg, maar het loont om hiervoor zelf onderzoek te doen. Er zijn talloze websites met actuele brandstofprijzen en locaties waar je voordelig kan tanken. Ook kan je een brandstof-app installeren op je telefoon om onderweg actuele data te ontvangen over brandstofprijzen.

 

Goedkoop tanken in het buitenland

Afgelopen zomer verlaagde Duitsland de brandstofaccijnzen waardoor de brandstofprijzen er plotseling veel lager waren dan in Nederland. Inmiddels is het prijsverschil minder groot, maar nog steeds hebben Duitsland en ook België vaak lagere brandstofprijzen dan in Nederland. En ook hier geldt: tank niet langs de snelweg maar kies voor een station in een dorp of langs de provinciale weg voor maximaal voordeel.

 

Goedkoop tanken bij prijsvechters

Tot slot: zoek de prijsvechters op. Want ondanks de hoge brandstofprijzen zijn er nog steeds aanbieders die vrijwel alleen op prijs concurreren met de grote jongens. Dit zijn bijvoorbeeld ketens als Sakko, TinQ en Tango. Je vindt ze door het hele land en er is er altijd wel ergens eentje in de buurt. Je kan hier zelfs nog meer besparen door bijvoorbeeld in het weekend te tanken en op speciale actiedagen met extra kortingen.

 

Brandstof besparen door minder vaak te tanken

Het is dus goed mogelijk om goedkoper te tanken, maar je moet er wel wat research voor doen. Heb je alles gedaan om de allergoedkoopste brandstof te tanken en wil je nog meer besparen? Dan zal je minder brandstof moeten gebruiken. De allerbeste manier om brandstof te besparen is uiteraard je auto verkopen. Als dat geen optie is dan kan je op verschillende andere manieren brandstof besparen.

 

Onderhoud je auto

Zorg ervoor dat je auto in perfecte conditie is. Een auto die slecht is onderhouden gebruikt vaak meer brandstof. Een verstopt luchtfilter, slecht afgestelde motor, oude olie en slechte banden zorgen allemaal voor meer weerstand waardoor de motor harder moet werken. Dit zie je terug in het brandstofgebruik. Als je minder vaak wilt tanken dan is goed auto-onderhoud essentieel.

 

Het Nieuwe Rijden

Kies voor ‘Het Nieuwe Rijden’. Dit is een campagne die in 2004 door de overheid werd gelanceerd met als doel om automobilisten zuiniger te laten rijden en om zo de CO2-uitstoot te verlagen. De grootste boosdoener van onzuinig rijden is namelijk de bestuurder zelf. Automobilisten die hard optrekken, hard rijden en laat remmen zorgen ervoor dat het brandstofgebruik van hun auto hoog is, en bovendien stoten ze veel meer CO2 uit. Met het nieuwe rijden kunnen automobilisten tot wel 20 procent brandstof besparen.

Het Nieuwe Rijden in het kort:

  • Schakel zo snel mogelijk door naar de volgende versnelling. Houdt de motor tussen 2000 en 2500 toeren.
  • Houd een constante snelheid aan.
  • Anticipeer op het overige verkeer en houd genoeg afstand, hierdoor hoef je minder vaak te remmen.
  • Laat de auto uitrollen in plaats van de rem te gebruiken.
  • Controleer de bandenspanning. Een te lage bandenspanning leidt tot een hoger brandstofgebruik tot wel 5 procent.