SEPP staat voor Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren en dient als stimulans om vaker en sneller voor elektrisch rijden te kiezen. Elektrische auto’s zijn een duurzamere keuze, maar prijstechnisch gezien is het niet voor iedereen een optie. Door de SEPP te gebruiken, kan het meer mensen over de streep trekken om voor een elektrische auto te kiezen.

Een populaire regeling

Dat de subsidieregeling voor elektrische auto’s werkt, is duidelijk. In 2022 was het subsidiepotje namelijk eind mei al helemaal leeg. In dat jaar zijn er maar liefst 21.000 nieuwe elektrische auto’s met subsidie aangeschaft. Het prettige aan de SEPP is dat het niet alleen voor de aanschaf van een elektrische auto gebruikt kan worden, maar ook voor de private lease van een elektrische auto. Zo zie je op autonomer.nl altijd heel duidelijk welke auto’s er voor de SEPP in aanmerking komen.

De hoogte van de subsidie voor 2023 is bekend

Ook voor 2023 is er weer een subsidiepot beschikbaar gesteld. Opvallend is dat er nu meer subsidie beschikbaar is voor een tweedehands elektrische auto en minder voor een nieuwe elektrische auto. Zo is het subsidiebudget voor de elektrische occasion met bijna 60% verhoogd. Het totale budget is verhoogd van 91,4 miljoen in 2022 naar 99,4 miljoen voor 2023. Van dit laatst genoemde bedrag is er 67 miljoen beschikbaar voor een nieuwe elektrische auto, ten opzichte van de 71 miljoen van vorig jaar. Voor de elektrische occasion was dat vorig jaar 20,4 miljoen en in 2023 is er 32,4 miljoen beschikbaar. Voor de aanschaf of private lease van een elektrische auto kom je, onder voorwaarden, in aanmerking voor een subsidie van €2000,- en voor een nieuwe elektrische auto is dit van €3350,- gedaald naar €2950,- voor 2023.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Let op: de voorwaarden variëren op basis van of je een nieuwe of gebruikte auto koopt of leaset. Deze voorwaarden lees je terug op de website van SEPP. In grote lijnen moet je hier aan voldoen:

- en 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten).

- De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.

- De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Koop of lease?

Zoals eerder vermeld, geldt de subsidie niet alleen voor de aankoop van een elektrische auto, maar ook voor private lease. Daarom vind je op autonomer.nl verschillende elektrische lease auto’s die in aanmerking komen voor de subsidieregeling voor elektrische auto’s. Het voordeel van private lease van een elektrische auto is dat je niet je spaarrekening hoeft aan te spreken, of een lening hoeft af te sluiten om elektrisch te rijden. En ook nu geniet je van de voordelen van de subsidieregeling. Wel dient de auto geleverd te zijn én de overeenkomst te zijn ingegaan in het jaar waarin je de subsidie aanvraagt. Ook moet het contract 4 jaar lang onafgebroken op je naam staan. Lees alle voorwaarden goed door op de website van SEPP.