Welke jongen droomt er nu niet van om een oldtimer te kopen? Bij het aanschaffen van zo’n stijlvolle klassieker speelt emotie vaak een grote rol. Toch is het belangrijk om de aankoop van een oldtimer rationeel aan te pakken om later teleurstelling te voorkomen, bijvoorbeeld doordat je tegen onverwacht hoge kosten aanloopt. In dit artikel zetten we 7 tips op een rij voor het kopen van een oldtimer. 

1: Met welk doel koop je een oldtimer? 

Voordat je op pad gaat voor de aanschaf van een oldtimer, is het goed om te bedenken met welk doel je deze koopt. Wil je jouw jongensdroom verwezenlijken en lekker veel toeren in je mooie wagen? Zoek je een klassieker om aan te sleutelen en op te knappen voor de verkoop? Of schaf je de auto aan als investering voor de toekomst? 

 

Wat de reden voor de aankoop van je oldtimer is heeft invloed op het model en type auto dat bij je past. Misschien heb je al een duidelijk beeld van welk model auto je wilt hebben. Of wellicht weet je alleen dat je op zoek bent naar een blauwe cabrio. 

 

Doe voordat je een dealer bezoekt alvast inspiratie op en stel vast wat je wensen zijn. Dit helpt om je zoektocht in het grote aanbod van klassiekers alvast te verkleinen. 

2: Bepaal een budget

Het is ook verstandig om een budget te bepalen voor je gewenste oldtimer. Voorkom dat je als een watertandend kind in de snoepwinkel staat, want zo zul jij je vast voelen wanneer je straks tussen al die mooie, glimmende wagens staat. Door vast te stellen welk bedrag je maximaal wilt uitgeven aan je klassieker, zul jij je hopelijk minder laten meeslepen door je emoties. 

3: Onderzoek bijkomende kosten 

Aansluitend op het vaststellen van je budget voor de oldtimer, is het slim om te onderzoeken welke bijkomende kosten je kunt verwachten. 

 

Denk daarbij aan de kosten voor onderhoud en keuring, maar houd ook rekening met de benodigde onderdelen. Voor sommige oldtimers zijn losse onderdelen lastig verkrijgbaar en daardoor duur in aanschaf. Wanneer je een meer gangbare oldtimer koopt, heb je dit probleem minder snel. 

 

Daarnaast loont het om uit te zoeken of je verplicht bent tot het betalen van wegenbelasting voor je oldtimer. Modellen die meer dan 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen, zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Wanneer een oldtimer voor het eerst in gebruik genomen is voor 1 januari 1988 en datum van de eerste toelating op het kentekenbewijs nog geen 40 jaar geleden is, kun je misschien gebruik maken van de overgangsregeling. 

 

Tot slot kun je alvast nagaan wat je betaalt aan verzekering voor je gewenste oldtimer. Het is de moeite om verschillende verzekeraars te vergelijken op het gebied van prijs en voorwaarden. Niet alleen het automodel bepaalt de hoogte van je verzekering, maar ook de plek van stalling, beveiliging en hoeveel je ermee rijdt. 

4: Controleer het onderhoudsboekje

Hoewel het niet aannemelijk is dat de onderhoudshistorie van een meer dan 40 jaar oude auto compleet is, loont het om het onderhoudsboekje van de oldtimer te controleren. Sommige dealers zijn aangesloten bij de stichting 100% Onderhouden. Deze onafhankelijke partij controleert de onderhoudshistorie van auto’s. 

 

Check ook of de kilometerstand klopt. Je kunt de laatst geregistreerde tellerstand online inzien bij de RDW.

5: Laat de klassieke auto taxeren

De verkoopwaarde van de klassieke auto is niet altijd hetzelfde als de taxatiewaarde. Voor het afsluiten van een WA-beperkt-casco of WA-casco oldtimerverzekering is een taxatie verplicht. Zo weet je zeker dat je bij schade of diefstal de juiste waarde uitgekeerd krijgt van de verzekering. 

 

Ook wanneer je de oldtimer zelf weer zou willen verkopen, biedt een taxatierapport houvast in het bepalen van een reële verkoopprijs.  

6: Maak een proefrit

Heb je je zinnen gezet op een klassieke auto? Maak dan altijd een proefrit. Neem iemand mee die verstand van auto’s heeft, want twee paar ogen zien altijd meer dan één. Gebruik de proefrit ook om de auto heel goed te bekijken.

 

Stel je voor alsof je de auto wast, waarbij je alles helemaal bij langs loopt. Zo kun je de lak goed controleren op beschadigingen en roest. Zie je meerdere roestplekken? Dan is het verstandig om de auto te laten staan. 

7: Neem de tijd

Misschien wel de belangrijkste tip bij het kopen van een oldtimer: neem de tijd. Een klassieke auto kopen is emotie, maar deze wil je voor de aankoop juist zoveel mogelijk uitschakelen. 

 

Neem de tijd om meerdere auto’s te bekijken, maak meerdere proefritten en laat je goed informeren over de staat van de oldtimer. Zo verklein je de kans op teleurstellingen en hoge, onverwachte kosten in de toekomst. 

Auto verkopen? 

Wil jij een oldtimer aanschaffen en daarom je huidige auto verkopen? Maar heb je geen zin in het gedoe van de verkoop? Meld je dan nu aan, wij regelen de verkoop van de auto snel en veilig. Vul je kenteken in, geef een goede omschrijving en stuur duidelijke foto’s mee. Wij gaan direct voor je aan de slag. Voordat je het weet heb je jouw auto verkocht en rijd je rond in een prachtige oldtimer!