Uit de nieuwste cijfers van RDC blijkt dat er in april 2023 ruim 35% meer nieuwe auto's zijn geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er bijna 30.000 nieuwe auto's verkocht. Over het hele jaar bedraagt het totaal aantal registraties 127.597, een stijging van 27,2%.

Kia voert de lijst aan met 3.052 geregistreerde auto's in april, een toename van 26,3%. Volkswagen volgt met bijna 300 registraties minder, maar maakt wel een inhaalslag en werkt zijn backorderpositie weg. Over het hele jaar heeft Volkswagen het grootste marktaandeel van 9,1%.

In de lijst van best verkochte modellen staat de Peugeot 208 weer op de eerste plaats met 912 verkochte auto's. Vorige maand werd de 208 nog voorbijgestreefd door de Model Y van Tesla, maar deze maand staat de 208 weer bovenaan. Tesla heeft de afgelopen maanden al veel orders voor de achterwielaangedreven versie van de Model Y uitgeleverd.

Elektrische auto's blijven populair bij Nederlandse consumenten. In april waren ze goed voor 28% van het totaal aantal registraties, een stijging van bijna 7% ten opzichte van vorig jaar. De Peugeot 208 was het meest verkochte elektrische model met 572 geregistreerde auto's.

Plug-in hybrides waren goed voor 12,6% van de registraties in april, wat iets lager is dan vorig jaar.

Hoewel de autoverkoop in april sterk is gestegen, blijft de auto-industrie voorzichtig vanwege de aanhoudende gevolgen van de coronacrisis. De productie van auto's en de toeleveringsketen zijn nog steeds beïnvloed door de pandemie. Toch wordt verwacht dat de verkoopcijfers de komende maanden blijven stijgen, zij het mogelijk niet op hetzelfde niveau als vóór de coronacrisis.