2023 was een uitzonderlijk jaar voor Volkswagen. Wereldwijd vonden maar liefst 4,78 miljoen nieuwe Volkswagens hun weg naar gelukkige eigenaren en in Nederland waren we afgelopen jaar zelfs het bestverkochte merk. Een prestatie die we moeilijk kunnen uitdrukken in woorden alleen. Om de enorme aantallen in het juiste perspectief te plaatsen, duiken we wat dieper in de cijfers.

Goed op st(r)oom 

4,78 miljoen auto’s is een enorm aantal. De stijgende vraag naar elektrische modellen uit de ID.-familie heeft daarbij een grote rol gespeeld. Maar liefst 347.000 elektrische ID.-modellen wereldwijd vonden afgelopen jaar een nieuwe eigenaar. Alleen in Duitsland werden bijvoorbeeld al zo’n 30.000 ID.4’s geleverd. Ook in Nederland werd diezelfde ID.4 in 2023 weer goed ontvangen: ongeveer 4.300 exemplaren werden vorig jaar in Nederland afgeleverd, bijna de helft meer (49%) in vergelijking met het jaar ervoor. De grootste markten voor volledig elektrische Volkswagens - in absolute cijfers - waren China, Duitsland, de VS, het VK, Zweden, Frankrijk, Noorwegen en België.

T-Roc opnieuw bestverkochte SUV

De wereldwijde SUV-trend zette ook in 2023 door: in Europa blijft de T-Roc de bestverkochte SUV van Volkswagen. Het model vestigde een nieuw leveringsrecord in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Turkije. Ook blijft het aandeel SUV’s in het totale aantal leveringen zeer hoog. 54,2 procent van alle geleverde Volkswagens was afgelopen jaar een SUV? Maar ook een compact icoon kan een grote speler zijn: 48 jaar en twintig miljoen stuks na zijn debuut blijft de Polo namelijk één van de succesvolste auto’s in zijn klasse. In Brazilië werden er meer dan 110.000 aan klanten overhandigd, een nieuw record. Nederland verwelkomde afgelopen jaar ongeveer 7.300 nieuwe Polo’s, 31,9 procent meer dan in het jaar ervoor.

Nummer 1

In Nederland kent ons merk een enorme schare trouwe fans en liefhebbers. In 2023 leverde Volkswagen hier maar liefst 35.266 nieuwe auto’s af, wat ons de absolute nummer 1 maakt in verkoopaantallen. Een bijzondere prestatie, waar we enorm trots op zijn. Voor 2024 liggen de verwachtingen opnieuw hoog, met de komst van de nieuwe Passat en Tiguan, maar ook de vernieuwde Golf en T-Cross, waarvan de leveringen dit eerste kwartaal op gang gaan komen. De ID.4 en ID.5 kregen onlangs eveneens een grote update met een volledig nieuw bedieningsconcept en een nieuwe aandrijving, en daarbij staat de nieuwe ID.7 Tourer gepland voor lancering. Op weg dus naar weer een geweldig jaar waarin vele Volkswagens hun weg gaan vinden naar een nieuwe eigenaar!