In een jaar dat werd gekenmerkt door dynamische verschuivingen in de auto-industrie, toonde MINI een groei en een ongekende stijging in de acceptatie van volledig elektrische voertuigen. Met een toewijding aan innovatie en duurzaamheid vormen de wereldwijde verkoopprestaties van MINI in 2023 een nieuwe maatstaf voor de bijdrage van het merk aan een groenere toekomst binnen de automotive.

 

15.3% van de totale verkoop van MINI voor het jaar 2023 bestaat uit volledig elektrische auto’s. De verkoop van geëlektrificeerde auto’s (inclusief plug-in hybrides) vertegenwoordigt 20,8% van de totale verkoop van MINI. In 2023 kende de huidige MINI-generatie een verkoopstijging van 0,9% ten opzichte van het vorige jaar. In totaal gaat dit om 295.474 verkochte auto’s in 2023. Deze groei toont aan dat de huidige modellen wereldwijd bij de consumenten in de smaak vallen. De MINI Clubman Final Edition markeerde het einde van een tijdperk voor de productie van de MINI Clubman.

Een cruciaal aspect van het succesverhaal van MINI in 2023 was de opmerkelijke toename van het gebruik van volledig elektrische auto’s. 45.261 klanten kozen voor een volledig elektrische MINI waaronder de MINI Electric of de vorig jaar gelanceerde elektrische MINI Cabrio in beperkte oplage. MINI was getuige van een stijging van 3,5% in de verkoop van zijn volledig elektrische modellen, waarmee MINI’s toewijding aan een duurzame mobiliteitsoplossing opnieuw werd bevestigd.

Binnen de Nederlandse markt kan er ook gesproken worden van een succesvol jaar. De verkoop van volledig elektrische auto’s vertegenwoordigde in het jaar 2023 maar liefst 24% van de totale sales. De ambitie is om dit voor het jaar 2024 fors te laten groeien met komst van de nieuwe MINI Familie.

“2023 was een uitzonderlijk jaar voor MINI”, zegt Stefanie Wurst, Head of MINI. “De versnelde acceptatie van onze volledig elektrische modellen onderstreept onze collectieve toewijding om een groenere toekomst vorm te geven. Met de aanstaande komst van onze gloednieuwe MINI Familie zijn we verheugd om nieuwe normen te blijven stellen op het gebied van Go-Kart gevoel en tegelijkertijd onze toewijding aan duurzamere mobiliteit. De enthousiaste reacties na de wereldpremière van onze nieuwe en volledig elektrische MINI Familie op de IAA Mobility, de MINI Cooper en de MINI Countryman, zijn veelbelovend”.

De volledig elektrische MINI Cooper SE en MINI Cooper E, de volledig elektrische MINI Countryman SE ALL4 en de MINI Countryman E zijn volledig nieuwe modellen en zijn uitgerust met geavanceerde technologie, een enerverende digitale klantervaring en een aanzienlijk groter bereik.

De nog te onthullen nieuwe MINI Aceman, een volledig elektrische compacte cross-over met vijf zitplaatsen, wordt ook in twee specificaties gelanceerd. Samen met de elektrische MINI Cooper, elektrische MINI Countryman valt ook de Aceman binnen de grens voor EV-subsidie in Nederland.

MINI zal in de loop van 2024 varianten van zijn modellen met verbrandingsmotoren lanceren, zodat klanten kunnen kiezen uit verschillende aandrijflijntechnologieën.