Honda profileert zich nadrukkelijk als een sterk hybride-merk. Jongste loot aan de stam is de CR-Z. Met deze karakteristieke sportcoupé, die qua styling en naam verwijst naar de ooit zo populaire CR-X, brengt het Japanse merk ’s werelds eerste hybride sportcoupé uit. In zijn vaderland is de CR-Z in korte tijd al tot een cult-auto uitgegroeid. De kennelijk te bescheiden verkoopverwachting werd maar liefst met een factor tien overtroffen.

Honda Motor Europa koos Nederland uit voor de Europese introductie van de CR-Z. Dit dankzij de toppositie van ons land van hybride-verkopen. Van de totale afzet aan hybride-modellen in Europa staat ruim de helft op een Nederlands kenteken. Wat natuurlijk mede te danken aan het speciale belastingbeleid voor hybride-automodellen.

Prognoses

Volgens perschef Leo Jegen van importeur Honda Nederland staat de afkorting CR-Z voor ‘Compact Renaissance – Zero’. Renaissance duidt op een herleving van de CR-X. En Zero verwijst naar schoon/milieubewust autorijden. Hoewel de CR-Z geen echte ‘zero emission’ wagen is. Sterker nog: anders dan bijvoorbeeld de hybride Toyota Prius kan de CR-Z geen meter puur elektrisch rijden; de elektro-techniek dient als aanvulling op het motorvermogen. Gevraagd naar de verkoopprognoses willen directeur Jörgen Pluym en PR-chef Leo Jegen van Honda Nederland eerst de kat uit de boom kijken. “We kunnen nog moeilijk inschatten welke doelgroepen zich tot dit model aangetrokken voelen. Je mag verwachten dat er veel jeugdige, vooral mannelijk kopers op de CR-Z afkomen. Maar hoeveel? Dat moeten we afwachten.” Wel willen beide heren kwijt dat de aan de dealers voorgelegde prognose van duizend CR-Z’s op jaarbasis honend werd weggelachen. De dealers vonden dat aantal ‘veel te laag’.

Maatvoering

Hoe kunnen we de CR-Z het best omschrijven? Hij is laag, breed en kort. Hij meet 408,0 cm, bij een breedte van 174,0 cm en een hoogte van 139,5 cm. Zijn voor- en achteras staan 242,5 cm uit elkaar. De lijnvoering is atletisch en aalglad. Dit leidt tot een gunstige stroomlijnfactor van 0.30. Hoewel de neus van de CR-Z opvallend laag boven het wegdek snuffelt, voldoet de motorkap uitaard aan alle eisen voor voetgangersveiligheid.

Zijn voorkant lijkt op de vroegere CR-X, maar ook op de Opel Tigra, als u dat nog iets zegt. Bij zijn afgeknotte achterkant moet ik denken aan de Prius, Insight en aan de Citroën C4. Volgens de laatste modetrend zijn de van binnenuit verstelbare buitenspiegels van de CR-Z groot geschapen. De A-stijl heeft een scherpe hellingshoek. Hierbij hebben de ontwerpers voor een ietwat rondlopende voorruit gezorgd, zodat die A-stijl niet teveel in je blikveld zit. Voor de wat oudere doelgroep lijkt me de instap van de CR-Z nogal laag. Eenmaal gezeten achter het met leer en aluminium afgewerkte, driespakige stuurwiel hebben we uitzicht op een futuristisch driedimensionaal meterblok. De kleur rond de snelheidsmeter kan variëren. Groen als je in de Eco-mode rijdt; blauw bij de Normal-mode en rood bij de Sport-stand. Het zitcomfort in de sportstoelen is aangenaam. Als je met een gemiddeld Nederlands postuur achter het stuur zit, blijft er in deze 2+2 voor de achterpassagiers nauwelijks beenruimte over. In de laadruimte kun je standaard zo’n 233 liter aan spullenkwijt. Onder de laadvloer zit nog een dubbele bodem met een geheimvak van 19 liter. Als je met één simpele handgreep de achterbank wegklapt, groeit de bergruimte tot 401 liter.

Eenmaal stuurwiel hebben we uitzicht op een futuristisch driedimensionaal meterblok

Accupakket

Honda combineert in de CR-Z een anderhalve liter i-VTEC motor met zijn IMA-systeem. Hiermee maakt nu ook Europa kennis met deze vierpitter, die al wel in Japan en Zuid-Amerika te koop was. Volgens Honda biedt de motor voordelen qua compacte afmetingen, gewicht en lage verbruik. Daarnaast monteert Honda ter hoogte van de achteras een nikkel-metaalhydride accupakket (bekend uit de Insight), dat de elektromotor van stroom voorziet.Honda noemt dit op zich simpele systeem ‘parallel hybride’, vergeleken met bijvoorbeeld andere hybride systemen, zoals ‘serie hybride’ (bij auto’s met ‘range extender’) en de ingewikkelde ‘power split hybride’, waarbij je desgewenst ook puur elektrisch kunt rijden. Op volle toeren legt de 1,5 i-VTEC 114 pk bij 6.100 tpm aan de dag. Zijn hoogste koppel beloopt 145 Nm bij 4.800 tpm. Daarnaast kan de bestuurder rekenen op 10 kW (omgerekend 14 pk) vermogen bij 1.500 tpm en 78,4 Nm bij 1.000 tpm van de elektromotor. Gecombineerd heeft de chauffeur dan 124 pk en 174 Nm beschikbaar.

Inborst

Groot pluspunt van de CR-Z is dat hij drie zielen heeft. Je kunt er lekker mee toeren in de Eco-mode, waarbij het brandstofverbruik aan de bescheiden kant blijft. Zet je de wagen in de Sport-mode, dan kun je genieten van zijn vurige inborst. En dan blijkt ook dat de uitlaat een heerlijk welluidende sportbrom ten gehore brengt. En dan is er nog de Normal-mode. Daarbij biedt de CR-Z als unieke eigenschap dat hij als ‘s werelds eerste hybride-model met een handbediende zesbak wordt geleverd. Die bak schakelt - typisch Honda - als boter. Dat de auto lekker wendbaar is dankt hij mede aan zijn speciaal kort gehouden wielbasis. Zijn onderstel is verwant met de Insight, maar is 11,5 cm ingekort om een agieler rijgedrag te verzekeren. Zolang je op asfaltwegen rijdt, laat de vering weinig te wensen over. Op klinkerwegen vind ik de vering nogal stug en stuiterig reageren. Bij het oprijden van de snelweg toont de voorwielaangedreven CR-Z op de 180 graden draai van het klaverblad lekker kwispelend zijn sportieve karakter.

Volgens officiële meetgegeven verbruikt de CR-Z gemiddeld zo’n vijf liter op honderd kilometer, oftewel 1 op 20. Met daarbij een uitstoot van 117 gram CO2 per kilometer. Prijzen beginnen bij 24.990 euro voor de S-versie. De Sport kost 26.390 euro en de GT komt op 28.690 euro.